Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Detailista zo svahov našiel rovnováhu na lane. Hirscher sníva o Dakare

Na svahu je nezastaviteľný. Pred pretekmi rozdáva autogramy a rozhovory - po nich dvíha víťazoslávne ruky nad hlavu.

28.03.2015 10:00
Marcel Hirscher Foto:
Marcel Hirscher.
debata

Rakúsky zjazdár Marcel Hirscher má vo vitríne štyri veľké glóbusy za celkový triumf vo Svetovom pohári.

Na začiatku 21. storočia žiarili v konečnom poradí pretekári obľubujúci rýchlostné disciplíny – Herman Maier, Stephan Eberharter či Bode Miller. Už štyri roky v rade však dominuje 26-ročný rodák zo Salzburgu, ktorý je povestný brilantnou technikou.

V ostatnej sezóne pridal k veľkému glóbusu i dva malé – za slalom a obrovský slalom. Podobný husársky kúsok sa naposledy podaril pred dvadsiatimi rokmi nezabudnuteľnému Talianovi Albertovi Tombovi. Rekord v počte celkových prvenstiev v SP drží Luxemburčan Marc Girardelli s piatimi triumfami.

„Som šťastný a prázdny. Po fyzickej stránke sú nohy unavené, ale hlava je prekvapujúco svieža. Teším sa na zaslúžený oddych a relax,“ povedal Hirscher pre Salzburger Nachrichten. Miluje rýchlosť a adrenalín. K jeho záľubám patrí motokros či kanoistika. Raz by chcel vyskúšať púštne dobrodružstvo na Rely Dakar.

Jeho dominancia odštartovala už v detskom veku. Inšpiráciu hľadal u rodičov. Matka Sylvia i otec Ferdinand boli lyžiarskymi inštruktormi. Prvé lyže dostal už v dvoch rokoch. Odmalička vynikal agresívnou jazdou. „Ak budeš takto riskovať, v sedemnástich rokoch ti nezostanú žiadne väzy v kolene,“ varovali experti vtedy 13-ročného chlapca.

Za jeho úspechmi stojí výborná kondícia a cieľavedomý tréning. „Rodičia prikladali vážnosť všeobecnému športovému rozvoju. Jeho skvelá rovnováha na lyžiach je aj výsledkom absolvovaných kurzov chodenia po lane. Má iba 173 cm, ale jeho telo je samý sval,“ píše sa na stránke kurier.at.

Je veľkým detailistom aj pri výbere materiálu. Lyže si navrhuje na mieru, aby vyhovovali jeho riskantnému štýlu. „Pred sezónou testuje sto párov lyží, ale aj desiatky topánok a celé týždne skúša a upravuje nové viazanie. Jeho tvrdohlavosť a zdĺhavé experimentovanie robia vrásky na čele dodávateľom materiálu, no v konečnom dôsledku majú veľký význam,“ uviedli na rakúskom portáli.

Pred dvomi rokmi nezastavila jeho sľubnú kariéru ani autonehoda. Pri hroziacej čelnej zrážke vyletel z cesty a narazil do stromu. Poranil si hlavu. Na svahy sa vrátil ešte silnejší. „Oveľa viac premýšľam nad životom. Predtým som si nič nepripúšťal,“ prezradil po incidente agentúre AP. Po návrate absolvoval výnimočnú sezónu. Z devätnástich pretekov v slalome a obrovskom slalome skončil osemnásťkrát na pódiu.

Rakúšan patrí v súčasnosti k najpopulárnejším alpským lyžiarom. Vyniká na svahoch aj mimo nich. Jeho talent je podporený mentálnou stránkou čo potvrdil aj Slovák Adam Žampa. „Pred súťažou neprejavuje žiadny stres a je to veľký ,pohoďák'. Dokáže sa parádne skoncentrovať na preteky a je vzorom pre mnohých športovcov.“

Štvornásobný zlatý medailista zo svetových šampionátov môže ukončiť kariéru bez víťazstva na olympiáde. Zatiaľ má len slalomové striebro zo Soči. "Neviem si príliš predstaviť, že budem ešte v roku 2018 aktívnym lyžiarom. A už vôbec nie, že zostanem rovnako rýchly,“ povedal Hirscher pre magazín Red Bulletin.

„V Soči som dal do toho všetko. Som s tým zmierený, že to nevyšlo. Je to v poriadku,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Hirscher