Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako vyriešiť spor? Adam Žampa ponúka tri riešenia

Úsilie o zmenu národného dresu bratskej lyžiarskej dvojice Adama a Andreasa Žampu vyvolali na slovenskej športovej scéne vlnu polemík i nejasností.

24.03.2015 16:45
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa v rámci zjazdu do superkombinácie na MS v americkom Beaver Creeku.
debata

Pred dvoma dňami potvrdil otec a tréner v jednej osobe Tomáš Žampa, čo avizovala aj Pravda: záujem o jeho synov má Rusko. Včera sa prostredníctvom svojho oficiálneho konta na sociálnej sieti vyjadril k medializovaným informáciám aj Adam Žampa.

„Čakal som, že pán Mersich sa to bude snažiť otočiť proti mne a do médií sa použije len suma – 400 000 eur, ktorá zaujíma všetkých. Moji rodičia a ani ja nežiadame teraz 400 000 eur, inak odídeme. Snažím sa poukázať na to, že postavenie profesionálneho tímu a celá sezóna by sa vyšplhala k tejto sume. Hlavný dôvod prestupu do Ruska je, že chcem trénovať vo federácii, ktorá má nastavený systém a pravidlá počas celého olympijského cyklu. Našiel som si novú asociáciu aj preto, aby som sa posúval vyššie a šiel za svojím snom,“ uviedol 24-ročný slovenský reprezentant.

Zjazdára VŠC Dukla Banská Bystrica najviac mrzí, že po sľubných minuloročných výsledkoch na olympiáde – 5. miesto v superkombinácii a 6. miesto v slalome – sa vo financovaní nič nezmenilo. Poukázal aj na úspech juniorskej majsterky sveta Petry Vlhovej a výnimočný návrat Veroniky Velez-Zuzulovej po zranení.

„Za všetkými úspechmi sú naši rodičia a sponzori, bez ktorých by to nebolo možné. Pán Mersich nenašiel spôsob, ako zabezpečiť po takýchto výsledkoch, ktoré na Slovensku v lyžovaní nikdy predtým neboli, sponzorov pre všetkých. Namiesto toho riešil, ako stabilizovať svoju funkciu a naďalej bojoval proti našim rodičom,“ dodal.

Žampa zároveň predstavil tri riešenia, ako by bolo možné vyriešiť vzniknutú situáciu. V prvom potvrdil záujem ruskej strany. „Rusi sú pripravení prijať ma, aby som ich reprezentoval. Pripojil by som sa k ich fungujúcemu tímu a jazdil za nich. K tomu potrebujem súhlas Slovenskej lyžiarskej asociácie, ale dodnes nepoznám odpoveď,“ uviedol rodák spod Tatier.

Pri druhom riešení zvažuje postavenie reprezentačného tímu s profesionálnym trénerom, asistentom trénera, fyzioterapeutom, servismanmi a lekárom. „Títo ľudia by sa starali o reprezentáciu. Nešlo by len o mňa. Chce to však skúseného človeka, možno aj zo zahraničia, ktorý bude neutrálny a ukáže Slovákom, ako to funguje vo vyspelých krajinách, kde pretekári dosahujú výsledky na svetovej úrovni. Nevidím to reálne, keďže sa to ešte neudialo a SLA na to nemá peniaze,“ doplnil. Za najreálnejšie a najlepšie riešenie pre všetky strany považuje Žampa tretiu alternatívu.

„Keď mi SLA nepodpíše prestup, mohla by sa urobiť dohoda medzi SLA, Ruskou lyžiarskou federáciou a mnou. Naďalej by som reprezentoval Slovensko, ale trénera, fyzioterapeuta a lekára bude platiť ruská strana. Do tímu by som vzal servismana a asistenta trénera, ktorých náklady by hradila SLA. Urobila by sa podobná dohoda, akú má Veronika Velez-Zuzulová s francúzskym tímom. SLA by to vyšlo lacnejšie ako skladať vlastný tím a Rusi by mali tiež menšie náklady,“ konštatuje Adam Žampa.

Momentálne najúspešnejší slovenský zjazdár verí, že sa konečne zmenia pomery v slovenskom športe. „Nechcem byť len priemerným lyžiarom na svete. V slalome som na 31. mieste, 32. v obrovskom slalome a 9. v kombinácii. Chcem sa posúvať vyššie, ale preto treba niečo zmeniť a toho som si vedomý,“ uzavrel.

O vyriešenie nelichotivej situácie sa zaujíma aj premiér SR Robert Fico, ktorý sa včera stretol s Tomášom Žampom, ktorý mu poskytol informácie o budúcnosti jeho syna a fungovaní SLA.

Mersich sa k odchodu do Ruska nevyjadruje

K trom možným riešeniam sa vyjadril aj predseda Úseku alpských disciplín SLA Marino Mersich. „Budeme hľadať cestu, aby Adam Žampa ostal na Slovensku. Či by som ho osobne pustil do Ruska, neprezradím. Viem si predstaviť utvorenie reprezentačného tímu, ale nebránim sa ani tretej možnosti. Nevidím v tom problém, že bude trénovať s inou reprezentáciou. Zo štátnych zdrojov dostáva dostatočný príjem, aby si zaplatil náklady na asistenta trénera i servismana,“ tvrdí Mersich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #zjazdové lyžovanie #Adam Žampa #Andreas Žampa