Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je to vonku: Žampovci zvažujú lukratívnu ponuku z Ruska

Lyžiarska rodina Žampovcov rozpútala na Slovensku malú športovú revolúciu. Šumy o novom pôsobisku Adama a Andreasa sú odtajnené. Záujem o súrodeneckú dvojicu prejavilo Rusko.

23.03.2015 17:30
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata (9)

„Prvá ponuka prišla z ruskej strany po vlaňajšej olympiáde v Soči. Vtedy sme to brali s nadhľadom. Slovenskí funkcionári nás ubezpečovali, že nám utvoria kvalitné podmienky na prípravu. Sľuby sú minulosťou a realita je iná,“ hovorí otec a tréner Tomáš Žampa.

Na nekorektné fungovanie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) upozorňuje už dlhšie obdobie. Doteraz jeho upozornenia ostali nepovšimnuté. Všetko vyvrcholilo po nedávnych MS v americkom Beaver Creeku. „Adam citlivo vnímal vonkajšie vplyvy a stupňujúci sa tlak na jeho osobu. Po šampionáte nám povedal, že stačilo – ďalej to už nebudete financovať,“ dodáva.

Prečo sa rozhodli pre Rusko?

„Adamovi utvoria maximálny servis, ktorý vrcholový športovec potrebuje. Poskytnú mu trénera, asistenta trénera, servismana, kondičného trénera, fyzioterapeuta a lekára so psychológom. Za tréningového partnera si ho vybral aj Alexander Chorošilov, ktorý skončil v slalome tretí vo finále Svetového pohára v Méribeli.“

Skutočné náklady Adama Žampu na sezónu 2014/15 sú podľa jeho otca vo výška 275 000 eur. Zo Slovenského olympijského výboru dostal dotáciu 20 000 eur, z Medzinárodného olympijského výboru 4700 eur, z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica 30 000 eur a z rezervy ministra školstva ďalších 20 000 eur.

„Od Slovenskej lyžiarskej asociácie sme v tejto sezóne nedostali žiadnu dotáciu. Preplatila nám letenky na svetový šampionát, nadváhu batožiny a požičanie auta, čo nie sú peniaze na športovú prípravu, ale reprezentáciu krajiny. Sponzori sa nás pýtajú, prečo nás majú podporovať, keď nám asociácia nedá ani cent,“ vraví Žampa.

Proti jeho slovám sa ohradilo vedenie SLA. "Pridelených mali 11 000 eur, z toho 6000 eur nemohli čerpať pre nepodpísanú zmluvu. Nie je v záujme SLA lyžiarov o financie oberať, naopak, údaje o celom hospodárení asociácie vrátane úseku alpských disciplín sú k dispozícii,“ píše sa v stanovisku.

„Zmluva bola jednostranná a nevýhodná. Vyplývali nám z nej len povinnosti a žiadne výhody. Kým Adamove výkony postupne stúpajú, dotácia z SLA je každým rokom nižšia. V sezóne 2010/11 sme dostali 20 230 eur, ďalšie roky 11 680 eur, 8699 eur, 3500 eur a aktuálne 0 eur,“ uviedol Tomáš Žampa.

Do celej kauzy zasiahol aj predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. "Dúfam, že spolu na niečo prídeme. Úspešní športovci sú jednou z najlepších foriem dobrej reklamy pre Slovensko. Sme malá krajina a malo by nám záležať na tom, aby ani jeden špičkový športovec neuvažoval o inom reprezentačnom drese,“ napísal premiér SR na svojom facebookovom profile.

Tomáš Žampa potvrdil, že tento týždeň sa s premiérom majú stretnúť. „Uvidíme, aké kroky pán premiér navrhne. My nebojujeme len za Žampu, ale za všetkých športovcov, ktorých riadia nekompetentní funkcionári na zväzoch. Možno sa konečne niečo posunie. Nám nejde len o peniaze, ale chceme poriadok v SLA,“ konštatuje.

Informácie o tom, že pretekár potrebuje žiť v danej krajine aspoň dva roky, sú podľa Žampu nepravdivé. „Podľa pravidiel FIS to nie je potrebné. Verím, že ruská strana sa so slovenskou dohodne. Inak by musel rozhodnúť až Medzinárodný športový súd v Lausanne. Morálne sa pýtam, či potrebujeme súhlas od SLA. Veď my sme Adama dotiahli tam, kde je teraz,“ tvrdí jeho otec.

Je rozhodnutie jeho syna definitívne?

„Nikdy nehovorte nikdy. Adam však jednoznačne potrebuje kvalitnejšie podmienky, ktoré mu ruská strana ponúka utvoriť.“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #Tomáš Žampa