Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá Vonnová ovládla v Méribeli po zjazde aj poradie super G

Američanka Lindsey Vonnová sa vo štvrtok vo francúzskom Méribeli stala víťazkou záverečného superobrovského slalomu Svetového pohára 2014/2015 alpských lyžiarok.

19.03.2015 13:01 , aktualizované: 13:48
Lindsey Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová pridala do zbierky krištáľových glóbusov siedmy v zjazde a piaty v super G.
debata

Vďaka tomu si vybojovala malý glóbus za celkový triumf v tejto disciplíne.

Vonnová počas dvoch dní v Méribeli potvrdila svetovú extratriedu, vyhrala zjazd aj super G a rekordný počet víťazných pretekov vo Svetovom pohári natiahla na číslo 67. Okrem toho získala do čoraz jagavejšej zbierky krištáľových glóbusov siedmy v zjazde a piaty v super G. Celkovo sa môže pochváliť 19 sezónnymi víťazstvami v súčte všetkých disciplín aj celkovej klasifikácie vo Svetovom pohári.

"Po tých všetkých zdravotných problémoch mám obrovskú radosť z toho, že na konci sezóny sa môžem tešiť z víťazstiev a glóbusov. V dnešných pretekoch som sa cítila dobre, ale Anna Fenningerová bola predo mnou rýchla, preto som bola na štarte pod tlakom. Zvládla som to aj preto, že som riskovala. Musela som. V budúcej sezóne sa pokúsim získať opäť aj veľký glóbus,“ uviedla Vonnová do mikrofónu FIS aj ORF.

Tridsaťročná Vonnová zvíťazila s náskokom 49 stotín sekundy pred Rakúšankou Annou Fenningerovou, ktorá bola jej hlavnou rivalkou v boji o glóbus zo super G. Tretia skončila Slovinka Tina Mazeová (+0,80). „Prvý pocit je taký, že s tými malými glóbusmi mi to veľmi nejde. V posledných dvoch sezónach som štyrikrát útočila na celkové víťazstvo v rýchlostných disciplínach a Lindsey ma zdolala 4:0. Aj dnes bola silnejšia ako ja, hoci som dala do toho všetko,“ uviedla Fenningerová pre rakúske médiá.

Aktuálne počty pred záverečnými dvoma disciplínami SP žien signalizujú, že obhajkyňa veľkého glóbusu Fenningerová má na čele náskok 32 bodov pred Mazeovou, ale tromfy v rukách by mala mať skúsenejšia Slovinka. Na rozdiel od Fenningerovej môže výraznejšie zabodovať aj v sobotňajšom slalome, nielen v nedeľnajšom obrovskom slalome.

„O veľkom glóbuse nepremýšľam, iba o tom, ako vydať stále zo seba to najlepšie,“ povedala Fenningerová k boju o celkové prvenstvo vo Svetovom pohári. V skromnom duchu sa vyjadrila aj Mazeová. „Odjazdila som dobré preteky, nie perfektné, ale solídne. Som spokojná. Na celkový triumf vo Svetovom pohári sa nepozerám, ide mi len o to, aby som predvádzala čo najlepšie jazdy,“ uviedla 31-ročná Slovinka.

Štvrtkové posledné ženské preteky v super G absolvovalo iba 21 pretekárok, hoci právo účasti ich malo 26. Zranenia či iné príčiny vyradili zo štartu Američanku Juliu Mancusovú, Nemku Viktoriu Rebenrsburgovú či Švédku Kaisu Klingovú.

Finále SP 2014/2015 v alpskom lyžovaní:

Super G žien: 1. Lindsey Vonnová (USA) 1:07,70 min, 2. Anna Fenningerová (Rak.) +0,49, 3. Tina Mazeová (Slovin.) +0,80, 4. Tina Weiratherová (Licht.) +1,20, 5. Nicole Hospová (Rak.) +1,39, 6. Francesca Marsagligová +1,49, 7. Federica Brignoneová (obe Tal.) +1,52, 8. Cornelia Hütterová (Rak.) +1,61

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 30 z 32 pretekov): 1. Anna Fenningerová (Rak.) 1453 bodov, 2. Tina Mazeová (Slovin.) 1421, 3. Lindsey Vonnová (USA) 1042, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 900, 5. Nicole Hospová (Rak.) 658, 6. Elisabeth Görglová (Rak.) 638,… 30. Veronika Velez-Zuzulová 243, 81. Petra Vlhová (obe SR) 34

Konečné poradie v super G (7 pretekoch): 1. Lindsey Vonnová (USA) 540 bodov – malý glóbus, 2. Anna Fenningerová (Rak.) 512, 3. Tina Mazeová (Slovin.) 390, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 286, 5. Lara Gutová (Švaj.) 261, 6. Nicole Hospová (Rak.) 255

Víťaz Cook, ale Hirscher dve miesta za Jansrudom

Víťazom posledného superobrovského slalomu mužov v sezóne sa v rámci finále Svetového pohára v Méribeli prekvapujúco stal Kanaďan Dustin Cook. Nór Kjetil Jansrud, ktorý bol už pred záverečnými pretekmi istým držiteľom malého glóbusu za super G, zaostal na druhom mieste iba o 5 stotín sekundy. Tretí skončil s odstupom 8 stotín Francúz Brice Roger.

„V tejto sezóne som začal dobre, ale poriadne som uspel až na jej konci. Verím, že v budúcom roku pridám viac pódiových miest,“ cituje víťazného Cooka server Laola.

Takmer senzáciou je 4. miesto lídra Svetového pohára Rakúšana Marcela Hirschera, ktorý super G jazdí iba sporadicky. Teraz však útočí na historický štvrtý veľký krištáľový glóbus v sérii a 50 bodov za štvrtú priečku sa mu veľmi zíde v súboji s Nórom Jansrudom o celkové prvenstvo. Pred záverečným obrovským slalomom a slalomom má špecialista na technické disciplíny Hirscher na čele náskok 34 bodov pred Jansrudom a už len veľká zhoda náhod ho môže pripraviť o celkový triumf.

zväčšiť Dustin Cook, víťaz posledného superobrovského... Foto: Reuters, ROBERT PRATTA
Dustin Cook Dustin Cook, víťaz posledného superobrovského slalomu SP v sezóne 2014/201.

„Bez poriadneho tréningu som ani nemal konkrétne ambície, ale zajazdil som výborne. Vziať si lyže na zjazd sa ukázalo ako dobré rozhodnutie. Zároveň to bola pre mňa najlepšia príprava na obrovský slalom, lebo už poznám trať. Pre celkový úspech som už urobil veľa, ale ešte nie som na konci,“ povedal v cieli Hirscher pre ORF. „Teoreticky o veľkom glóbuse ešte nie je rozhodnuté, ale prakticky už áno. Musím rešpektovať stav, aký nastal,“ uviedol Jansrud.

Štvrtkové preteky v Méribeli výrazne ovplyvnilo teplé počasie a rýchlo sa roztápajúca trať, ktorá priala pretekárom s nižšími štartovnými číslami. Vyťažilo z toho najmä trio Roger (č. 7), Hirscher (6), Caviezel (1), ktoré skončilo do 5. miesta. Jansrud s číslom 17 skončil druhý, víťazný Cook mal dvanástku.

Víťazný 25-ročný Cook je strieborný medailista z tohtoročných majstrovstiev sveta v Beaver Creeku, ale v pretekoch Svetového pohára stál na stupňoch víťazov doteraz iba raz, pred 11 dňami v nórskom Kvitfjelli bol v super G tretí.

Finále SP 2014/2015 v alpskom lyžovaní:

Super G mužov: 1. Dustin Cook (Kan.) 1:06,04 min, 2. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,05, 3. Brice Roger (Fr.) +0,08, 4. Marcel Hirscher (Rak.) +0,09, 5. Mauro Caviezel (Švaj.) +0,11, 6. Max Franz (Rak.) +0,27

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 35 z 37 pretekov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1298 bodov, 2. Kjetil Jansrud (Nór.) 1264, 3. Alexis Pinturault (Fr.) 924, 4. Felix Neureuther (Nem.) 816, 5. Hannes Reichelt (Rak.) 760, 6. Dominik Paris (Tal.) 745,… 65. Adam Žampa (SR) 95

Konečné poradie v super G (po 7 pretekoch): 1. Kjetil Jansrud (Nór.) 556 bodov – malý glóbus, 2. Dominik Paris (Tal.) 353, 3. Matthias Mayer 274, 4. Hannes Reichelt 207, 5. Dustin Cook (Kan.) 239, 6. Vincent Kriechmayr (všetci Rak.) 196

debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsey Vonnová #super G