Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po babskej jazde čaká medailistku Medlovú maturita

Je hviezdou na bielom koberci. Zachytávajú ju spúšte fotoaparátov a videokamery zo všetkých možných uhlov, vrátane záberov z helikoptéry. Snoubordistka Klaudia Medlová si užíva žiaru reflektorov na exhibičnom podujatí Nine Queens.

19.03.2015 11:30
Klaudia Medlová Foto:
Klaudia Medlová.
debata

Na slnečnej náhornej plošine v tirolských Alpách sa v trojuholníku medzi historickými dedinami Serfaus-Fiss-Ladis nachádza raj zimných športov. Na štýlovú trať, ktorá pripomína hrad, pozvali organizátori najlepších svetových snoubordistov a akrobatických lyžiarov.

„V každej kategórii je deväť pretekárov. Sedem dostalo pozvánku priamo a zvyšných dvoch vyberali na základe videoukážky. Práve vďaka videu som sa sem kvalifikovala už druhý rok za sebou. Vlani to bola najlepšia akcia celej sezóny,“ tvrdí 21-ročná Liptáčka.

Prevažnú časť prestížnej päťdňovej akcie strávia účastníci fotografovaním priamo na svahu. Ako bonus dostali viaceré darčeky. „Najviac ma potešil snoubord, na ktorom mám vyrezané vlastné meno. Včera sme vstávali už o štvrtej ráno, aby sme pri východe slnka boli na hrade. Pri predvádzaní trikov nás dokonca nakrúcala kamera v helikoptére,“ dodala. Zajtra ich čakajú preteky o titul neoficiálnej „svetovej kráľovnej.“

Oficiálny jej vo Svetovom pohári vyfúkla Holanďanka Cheryl Maasová. Záverečné podujatie sa uskutočnilo pred týždňom v Špindlerovom Mlyne, kde Medlová obsadila druhú priečku v disciplíne slopestyle. „Z kvalifikácie som sa dostala s ,odretými ušami'. V semifinále som sa rozjazdila a vo finále predviedla čistú prvú jazdu. Trať bola náročná, keďže tam zakomponovali U-rampu, ktorú vôbec nejazdím.“

Zverenka trénera Mareka Hliničana skončila v konečnom hodnotení freestylových disciplín (slopestyle + big air) na výbornom druhom mieste. Talentovaná športovkyňa zažíva najvydarenejšiu sezónu v kariére. Na pretekoch SP si trikrát vyjazdila pódiové umiestnenie a na januárových majstrovstvách sveta získala v slopestyle bronz.

Nechýbalo veľa a mohla skončiť bez cenného kovu. Pred druhou semifinálovou jazdou si odskočila na toaletu. Nestihla štart, diskvalifikovali ju. Zachránila ju úspešná prvá jazda. „Neuveríte, ale aj v Špindlerovom Mlyne som takmer zmeškala semifinále. Vozila som sa na lanovke, ktorá na dlhšiu dobu zastala a na kopec som prišla na poslednú chvíľu,“ hovorí s úsmevom. Životnú sezónu si užívala, ale už sa teší na zaslúžený oddych.

„Netrápili ma žiadne zranenia, čo bolo vidieť na mojich jazdách. Mala som z nich obrovskú radosť. Mrzí ma len, že som viac nemohla jazdiť pre potešenie, lebo som celú sezónu cestovala po rôznych pretekoch. Po Nine Queens idem do Švajčiarska na babské jarné jazdy. Potom si vychutnám domáci relax a budem sa venovať maturite,“ doplnila študentka gymnázia v Liptovskom Mikuláši. Pomôžu jej výnimočné úspechy v ďalšej kariére?

„Pred aktuálnou sezónou som nebola celé leto na snehu. Po príchode na sústredenie do USA som sa cítila, akoby som nejazdila päť rokov . Musela som si zopakovať všetky triky, aj najzákladnejšie. Dúfam, že sa podmienky na prípravu zlepšia. V lete sa dá za snehom vycestovať len na Nový Zéland či Austrálie, čo je finančne dosť náročné,“ konštatuje Medlová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klaudia Medlová