Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ani spokojná, ani nespokojná, Gereková chce do desiatky

Slovenská biatlonistka Jana Gereková má za sebou úvodné dve individuálne vystúpenia na svetovom šampionáte v biatlone vo fínskom Kontiolahti.

10.03.2015 13:49
Jana Gereková Foto: ,
Jana Gereková.
debata

Na otázku, či je spokojná po 12. mieste v šprinte a 14. priečke v stíhačke, nedala jednoznačnú odpoveď. „Nemôžem byť nespokojná, ale úplne spokojná tiež nie. Moje umiestnenia sú solídne, aj výkony boli solídne, chýbalo mi málo na prvú desiatku, zakaždým to bol jeden výstrel, ktorý ma o ňu obral,“ uviedla Gereková počas utorkového dňa voľna.

Sobotňajší šprint sprevádzali náročné podmienky, čerstvý sneh na trati a najmä silný vietor na strelnici. „Vietor bol nepríjemný. Na položke v stoji mi dvakrát fúklo a boli z toho dve ‚rany‘ vedľa. Potom som spomalila, počkala, kým vietor ustane a oplatilo sa mi to. Zostávajúce tri výstrely padli do terča. Je to však aj o šťastí. V januári v pretekoch s hromadným štartom v Oberhofe som vo vetre strelila všetky nuly,“ vrátila sa Gereková k skvelému 5. miestu v pretekoch Svetového pohára.

V Kontiolahti ju v stredu čakajú vytrvalostné preteky na 15 km. Opäť túži dostať sa medzi desať najlepších v cieli, ale vie, že to bude náročné. „Vytrvalostné preteky sú pre mňa zrejme najťažšie. Trvajú najdlhšie zo všetkých, bežia sa najdlhšie úseky,“ upozornila tohtoročná slovenská biatlonová líderka. Na otázku, či dva dni voľna medzi stíhacími a vytrvalostnými pretekmi prišli vhod, odpovedala: "Je to dobré na to, aby sme si oddýchli, ale na druhej strane tento šampionát je dosť zdĺhavý. Šesť súťaží je rozťahaných do dvoch týždňov.

Gereková tvrdí, že fanúšikovská atmosféra na východe Fínska je predsa len chladnejšia ako v tradičných biatlonových baštách nemeckom Ruhpoldingu, talianskej Anterselve, či Novom Meste na Morave. Ona to však počas pretekov nerieši. „Nevnímam, či nás povzbudzuje 20– alebo 40-tisíc ľudí. Severania sú celkovo menej srdeční či otvorení, ani strava nie je vo Fínsku ideálna, ale na to sme si už v minulosti zvykli. Na druhej strane hotel máme 15 minút autom od tratí a strelnice, čo je časovo veľmi výhodné,“ uzavrela Gereková.

Vytrvalostné preteky žien na MS v biatlone v Kontiolahti sú na programe v stredu od 17.15 h. Je zaujímavé, že z najlepšej štvorky v týchto pretekoch na MS 2013 v Novom Meste na Morave prišla do Kontiolahti iba bronzová Ukrajinka Vaľ Semerenková. Obhajkyňa zlatej medaily, Nórka Tora Bergerová, aj strieborná Nemka Andrea Henkelová už ukončili kariéru a štvrtá spred dvoch rokov, Slovenka Anastasia Kuzminová, vynecháva celú sezónu z dôvodu blížiaceho sa druhého prírastku v rodine.

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Janka Gereková #MS Kontiolahti 2015