Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gereková nezvládla stojku a skončila dvanásta, Kobela to berie

Francúzska reprezentantka Marie Dorinová Habertová sa stala majsterkou sveta v rýchlostných pretekoch na šampionáte biatlonistov vo fínskom Kontiolahti.

07.03.2015 18:34
Jana Gereková Foto: ,
Jana Gereková.
debata (1)

Dvadsaťosemročná rodáčka z Lyonu dosiahla v sobotu podvečer na 7,5 km trati výsledný čas 22:16,8 min a napriek jednému nepresnému výstrelu v stoji to stačilo na celkový triumf. Striebornú medailu si s odstupom 9,6 s vybojovala Poľka Weronika Nowakowská-Ziemniaková a bronz putuje na Ukrajinu zásluhou Vaľ Semerenkovej (+19,7).

Favoritky Daria Domračevová z Bieloruska a Fínka Kaisa Mäkäräinenová pochovali ambície na dobrý výsledok na strelnici. Obe päťkrát netrafili do terča a sú mimo najlepšej dvadsiatky konečného poradia. Rýchlostné preteky výborne vyšli Poľkám, až tri ich reprezentantky sa umiestnili v prvej sedmičke výsledkového poradia. Preteky ovplyvnilo sneženie a miestami veľmi silný vietor na strelnici.

Najlepšia Slovenka Jana Gereková skončila na solídnom 12. mieste. Po prvej streľbe patrila skúsenej Liptáčke výborná 6. pozícia, ale na druhej streľbe v stoji urobila dve chyby a po dvoch trestných okruhoch sa jej vzdialil útok na možné medailové pozície.

Za víťazkou zaostala o 1:11,3 min. Dvanáste miesto nie je Gerekovej najlepší výsledok z majstrovstiev sveta. V roku 2008 v Chanty-Mansijsku bola ôsma v stíhacích pretekoch a z pretekov s hromadným štartom má desiate aj jedenáste miesto z MS 2013 v Novom Meste na Morave a MS 2012 v Ruhpoldingu. Pred dvoma rokmi na moravskej Vysočine bola aj jedenásta v šprinte.

Ďalšie dve Slovenky v 106-člennom štartovom poli Terézia Poliaková a Martina Chrapánová obsadili 57. a 59. miesto a tesne si vybojovali účasť v nedeľňajších stíhacích pretekoch. Na strelnici zhodne netrafili päť terčov. Preteky nevyšli Paulíne Fialkovej, ktorá skončila osemdesiata deviata s deviatimi chybami pri streľbe.

„Dvanáste miesto z týchto náročných pretekov berieme. Dnes nám trochu chýbalo športové šťastie,“ uviedol pre agentúru SITA tréner slovenskej ženskej reprezentácie Pavel Kobela. K výkonu Gerekovej aj ostatných troch Sloveniek doplnil:

„Janke Gerekovej v streľbe v stoji pri prvých dvoch výstreloch zafúkalo a keď potom vietor ustal, ostatné pokusy už trafila. Tiež nemala výhodu v tom, že s číslom 2 prešliapávala trať ostatným pretekárkam, keďže tesne pred pretekmi začalo pomerne dosť snežiť. Organizátori mali dokonca problém odpratávať sneh z podložiek pri streľbe. Nič sa však nedá robiť, taký je biatlon, podmienky sa často menia. Čo sa týka ostatných dievčat, sme spokojní s tým, že postúpili ďalšie dve do stíhačky. Streľbu síce Poliaková a Chrapánová nezvládli, ale bežecky podali jeden z najlepších výkonov v sezóne. Paula Fialková mala dnes zlý deň. Pri streľbe v ľahu chytila veľmi silný vietor a neskôr to už psychicky nezvládla.“

Víťazná Dorinová Habertová získala do zbierky siedmu medailu z majstrovstiev sveta, ale prvú zlatú a navyše premiérovú z individuálnych pretekov. Doteraz brala cenné kovy na MS len ako členka strieborných a bronzových štafiet a miešaných štafiet. V šprinte bola bronzová na ZOH 2010 vo Vancouveri, kde bola vtedy zlatá Anastasia Kuzminová.

Majstrovstvá sveta v biatlone – Kontiolahti (Fín.) – sobota – výsledky:

Rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Marie Dorinová Habertová (Fr.) 22:16,8 min (1 trestný okruh), 2. Weronika Nowakowská-Ziemniaková (Poľ.) +9,6 (0), 3. Vaľ Semerenková (Ukr.) +19,7 (1), 4. Laura Dahlmeierová (Nem.) +29,1 (3), 5. Krystyna Guziková (Poľ.) +39,7 (1), 6. Jekaterina Šumilovová (Rus.) +48,8 (2), 7. Magdalena Gwizdoňová (Poľ.) +51,8 (2), 8. Andreja Maliová (Slovin.) +1:01,9 (1), …12. Jana Gereková +1:11,3 (2), … 57. Terézia Poliaková +3:05,1 (4), 59. Martina Chrapánová +3:07,7 (5), 89. Paulína Fialková (všetky SR) +4:58,5 (9)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Gereková #Marie Dorinová Habertová #Kontiolahti