Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Northug vymenil väzenie za štyri zlaté medaily

Ani jazda pod vplyvom alkoholu nezastavila aktuálneho suveréna bielej stopy. Nórsky bežec na lyžiach Petter Northug si mal počas konania majstrovstiev sveta v severských disciplínach vo švédskom Falune odpykávať 50 dní domáceho väzenia za minuloročnú dopravnú nehodu. Nórske úrady mu trest posunuli a súperi mu v cieli hľadeli opäť len na chrbát.

01.03.2015 18:43
Petter Northug Foto: ,
Petter Northug.
debata

Po víťazstve v šprinte, tímšprinte a v štafete na 4×10 km dovŕšil svoju medailovú žatvu v kráľovskej disciplíne – 50 km klasickou technikou s hromadným štartom. Počas takmer dva a polhodiny trvajúceho boja sa držal v ústraní. V záverečnom kilometri postupne nechával za sebou unavených súperov a v posledných metroch im skvelým finišom ukázal svoje majstrovstvo.

„Som ohromený. Takmer dva roky som sa trápil, ale už som späť. Stáť znova na stupňoch víťazov znamená pre mňa veľa. Obetoval som tomu hodiny tréningov, ktoré sa vyplatili,“ povedal Northug pre nórsku televíziu NRK.

Striebro si s odstupom 1,7 sekundy vybojoval 37-ročný Čech Lukáš Bauer a tretí skončil obhajca titulu Švéd Johan Olsson (+2,0). Jediný Slovák na štarte Martin Bajčičák obsadil 37. miesto s mankom 6:37,2 min.

Northug si vo Falune rozšíril svoju zbierku medailí z majstrovstiev sveta o štyri zlaté a s celkovým súčtom 13 zlatých a 3 strieborné je v historickom rebríčku najúspešnejších bežcov na lyžiach na svetových šampionátoch tretí za Nórkou Marit Björgenovou a bývalou reprezentantkou Sovietskeho zväzu Jelenou Välbeovou. Medzi mužmi je historicky najúspešnejší, keď pokoril svojho krajana Björna Dählieho s deviatimi zlatými kovmi.

Univerzálnosť a šprintérske schopnosti 29-ročného Nóra vyrážajú dych. „Nechať Northuga za sebou je takmer nemožné. Každý chce s ním vydržať do záverečného šprintu, ale v ňom vám už nedá žiadnu šancu,“ uviedol Švéd Calle Halfvarsson, ktorý s ním zviedol súboj v cieľovej rovinke v súťaži štafiet.

Dvojnásobný olympijský víťaz si aspoň čiastočne napravil chuť po zbabranej minuloročnej sezóne, v ktorej vyšiel naprázdno na olympiáde v Soči. Odborníci jeho výbuch pripisujú tomu, že pred sezónou odišiel z nórskej reprezentácie a na hry sa pripravoval sám.

Milovník pokru, futbalu a hudby ako prvý muž v histórii získal na jednom svetovom šampionáte štyri zlaté medaily. Nóri aj vďaka jeho výkonom potvrdili svoje suverénne postavenie, keď vyhrali 9 z 12 disciplín v behu na lyžiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petter Northug #MS v klasickom lyžovaní - Falun