Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Triumf Kallovej, zlyhanie Nórok. Procházková skončila na 10 km voľne 35.

Švédka Charlotte Kallová získala zlatú medailu v pretekoch na 10 km voľnou technikou s intervalovým štartom na svetovom šampionáte lyžiarov-klasikov vo Falune.

24.02.2015 16:27
Charlotte Kallová Foto: ,
Víťazná Švédka Charlotte Kallová uprostred amerických lyžiarok.
debata

Kallová potvrdila aktuálne výbornú formu, keď vyhrala aj predmajstrovskú generálku v tejto disciplíne v rámci Svetového pohára v Östersunde. Rovnako na 10 km voľne je aj olympijskou šampiónkou z Vancouvru 2010.

Na MS 2015 vo Falune bola už predtým bronzová v skiatlone. Celkovo je to pre 27-ročnú sympatickú severanku už jedenásta medaila z vrcholných podujatí v súčte ZOH a MS, z toho štvrtá zlatá.

"Je to splnený sen vyhrať doma. Na tieto preteky som sa poctivo pripravovala celú sezónu, veľmi som sa tešila, pomohli mi aj diváci. Všetkým, ktorí ma povzbudzovali, som veľmi vďačná,“ uviedla Kallová v jednom z prvých interview pre Eurosport.

Zatiaľ čo Kallová na domácom snehu potvrdila pozíciu favoritky, druhé a tretie miesto šokujúco obsadili Američanky Jessica Digginsová (+41,0) a Caitlin Greggová (+46,9). Američanky zrejme dobre „namazali“, lebo v cieli im parilo aj desiate (Elizabeth Stephenová) a pätnáste miesto (Kikkan Randallová).

V hustom snežení totálne zlyhali nórske favoritky, ktorým jednoduche nešli dobre lyže. Najlepšia z nich Heidi Wengová obsadila 22. priečku a rekordérka v počte medailí z vrcholných podujatí Marit Björgenová skončila až tridsiata prvá, ďalšia superstar bežeckého lyžovania Therese Johaugová finišovala len štyri priečky pred ňou s vyše dvojminútovým odstupom.

Jediná Slovenka v štartovnom poli Alena Procházková skončila na 35. mieste s odstupom 2:37,3 min za víťazkou, čo bola presná polovica spomedzi tých, ktoré došli do cieľa. Procházková štartovala s číslom 32 a práve vtedy začalo husto snežiť, čo výrazne ovplyvnilo výsledky pretekov. Slovenská pretekárka sa na všetkých medzičasoch pohybovala okolo 30. miesta a napokon finišovala tridsiata piata.

"Nie je to ‚prepadák‘. Najmä keď si uvedomíme, že približne v čase Alenkinho štartu sa výrazne zmenili podmienky, začalo husto snežiť, a my sme nestihli vymeniť lyže. Možno by to v prípade lepších lyží do sneženia stlačila do najlepšej tridsiatky, keďže má solídnu formu, ale nevadí. Na šampionáte sme chceli uspieť najmä v šprinte a tímšprinte, a to sa nám, myslím si, podarilo,“ uviedol tréner ženskej zložky slovenskej reprezentácie Ján Valuška.

Na otázku, ako hodnotí veľké zlyhanie viacerých favoritiek na čele s Nórkami, odpovedal: "Na dnešnom príklade je dobre vidieť, akú dôležitú úlohu zohráva v našom športe správny materiál. Nórkam evidentne nešli lyže a skončili s vyše dvojminútovým odstupom od najlepších. Víťazstvo Kallovej ma neprekvapuje. Švédi sú doma a zrejme dobre vedeli, čo počasie chystá počas pretekov.“

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní – Falun (Švéd.) – výsledky:
Ženy – 10 km voľnou technikou s intervalovým štartom: 1. Charlotte Kallová (Švéd.) 25:08,8 min, 2. Jessica Digginsová +41,0, 3. Caitlin Greggová (obe USA) +46,9, 4. Maria Rydqvistová (Švéd.) +48,6, 5. Anouk Faivreová Piconová (Fr.) +55,2, 6. Nathalie von Siebenthalová (Švaj.) +59,2,… 27. Therese Johaugová +2:14,0, 31. Marit Björgenová +2:23,6, 35. Alena Procházková (SR) +2:37,3.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Procházková #beh na lyžiach