Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nóri zaparkovali karavan vo Falune už v septembri. Tešia sa na svojich

Na majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní vo švédskom Falune, ktoré sa začali kvalifikačnými pretekmi bežcov a vyvrcholia v nedeľu 1. marca pretekmi mužov na 50 km, sa zúčastní 701 športovcov z 59 krajín. Ako uviedol prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Gian-Franco Kasper, obe čísla znamenajú rekord.

18.02.2015 18:22
skoky Takeuči Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Je to dobré znamenie,“ uviedol v dejisfku šampionátu 71-ročný Kasper. „Tu vo Falune je jeden z najlepších, ak nie úplne najlepší areál pre beh a skoky na svete. Som si istý, že tieto majstrovstvá sveta budú mimoriadne úspešné,“ dodal Švajčiar.

Kasperovi v tejto chvili dáva zapravdu divácky záujem. Niekoľko hodín pred štartom súťaží hlásili usporiadatelia 180-tisíc predaných vstupeniek. „Naším cieľom bolo 200-tisíc, čo s prehľadom prekonáme,“ povedal šéf organizačného výboru Sven van Holst.

Napríklad lístky na sobotu už v ponuke nie sú. „Predali sme 37 500 vstupeniek. A pretože deti do dvanásť rokov majú vstup zdarma, očakávame v tento deň 45 až 50-tisíc divákov,“ dodal Von Holst.

Ukážkovým príkladom severanského zanietenia pre tento šport je starší pár z Harstadu z Nórska, ktorý si pristavil svoj karavan v kempe vo Falune už vlani v septembri s vidinou dobrého miesta na pozeranie. Paul-Arne a Hanna-Mari Anthonsenovci sa vrátili do Falunu minulý piatok a odvtedy aj so svojím psom nasávajú atmosféru blížiaceho sa šampionátu.

"Máme to celé ako na dlani, miesto sme si preto zabezpečili už v septembri,“ vysvetlil Paul-Arne Anthonsen na organizátorskom webe majstrovstiev sveta. Anthonsenovci sa pochválili, že vlastnia vstupenky na všetky súťaže počas dvoch týždňov. Povzbudzovať budú najmä Nórov, ale radi majú aj švédsku reprezentantku Charlotte Kallovú. "Našou hlavnou favoritkou je však Therese Johaugová. Je to taký energický zajačik Duracell,“ vravela Hanna-Mari Anthonsenová.

Na najlepších štyroch z každých pretekov čaká po ich skončení dopingová kontrola, odovzdať vzorku budú musieť navyše vždy dvaja náhodne vybraní športovci. Už v období pred šampionátom, konkrétne od vlaňajšieho 1. mája do 16. februára, bolo vykonaných 1412 mimosúťažných testov na doping.

debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #beh na lyžiach #MS v klasickom lyžovaní - Falun