Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Štve ma, že nepredvádzam, na čo mám, zlostí sa Adam Žampa

Slovenský zjazdár Adam Žampa ukončil vystúpenie na svetovom šampionáte v americkom Beaver Creeku 19. miestom v slalome. Po Schladmingu 2013, kde bol pätnásty, sa druhýkrát dostal do najlepšej dvadsiatky v obľúbenej disciplíne na majstrovstvách sveta, ale k spokojnosti mal ďaleko.

16.02.2015 11:22
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

„Celkom pekný výsledok na prvý pohľad, ale stačilo byť o tri desatiny rýchlejší a bol by som dvanásty-trinásty… Vážne ma to trochu štve. Všetci okolo mňa vidia, že mám na úplne inú úroveň lyžovania, než akú predvádzam v pretekoch,“ zamyslel sa 24-ročný slovenský reprezentant a sebakriticky pokračoval:

„Napríklad na tréningu s Hirscherom či Chorošilovom som jazdil úplne inak ako v pretekoch v 2. kole. Neviem ukázať v súťaži to najlepšie z tréningu, som na seba nahnevaný.“

Majstrovský slalom v Beaver Creeku rozbehol dobre. Technicky náročné prvé kolo s číslom 30 na hrudi dokončil v šestnástom najlepšom čase. V druhom kole sa však neposunul vyššie, chyba v strednej časti trate ho stála možno aj sekundu v cieli. Tvrdil, že husté sneženie počas jeho jazdy mu až tak neprekážalo. Rozhodne sa na to nevyhováral.

„Je pravda, že sa to chytalo na okuliare. Sypalo, keď som šiel ja a Ligety, bolo to trochu nepríjemné, ale nie až také strašné. Čo sa týka trate, vrchnú časť poliali vodou a tá bola potom perfektne ľadová, kým spodok zostal mäkší. Dobrý pretekár však musí vedieť jazdiť na každej trati,“ pripomenul Adam Žampa, šiesty slalomár zo ZOH 2014 v Soči.

Po vrchole sezóny čaká na najlepšieho slovenského zjazdára už len jeden slalom v rámci Svetového pohára – 15. marca v Kranjskej Gore. V hodnotení najviac zatočenej disciplíny mu patrí 39. miesto a jeho vyhliadky v súvislosti s finále Svetového pohára vo francúzskom Méribeli (predstaví sa 25 najlepších zo SP) nie sú dobré. „Keď chcem byť vo finále Svetového pohára, musím v Kranjskej Gore skončiť do 3. miesta a to rozhodne nebude ľahké. Verím však, že sa tam zase rozbehnem,“ nádeja sa Adam Žampa.

Otec a tréner Tomáš Žampa vystúpenie Adama na MS v Colorade nevidí tragicky. Dve devätnáste miesta (kombinácia a slalom) nepovažuje v slovenských podmienkach za neúspech.

„Aj tieto preteky v slalome ukázali, že raz si hore a potom zase dolu. Francúz Grange sa vrátil vo veľkom štýle a Rakúšan Hirscher vypadol… Podmienky boli rozdielne, ale o tom je náš šport. Dve devätnáste miesta z majstrovstiev sveta sú super. Patríme do prvej tridsiatky, z ktorej môže ktokoľvek vyhrať. V lyžovaní je to tak. Ak budeme mať takú štátnu podporu, akú majú iní svetoví lyžiari z prvej tridsiatky, možno začneme vyhrávať aj my,“ konštatoval Tomáš Žampa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #MS v lyžovaní