Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štve ma, že nepredvádzam, na čo mám, zlostí sa Adam Žampa

Slovenský zjazdár Adam Žampa ukončil vystúpenie na svetovom šampionáte v americkom Beaver Creeku 19. miestom v slalome. Po Schladmingu 2013, kde bol pätnásty, sa druhýkrát dostal do najlepšej dvadsiatky v obľúbenej disciplíne na majstrovstvách sveta, ale k spokojnosti mal ďaleko.

16.02.2015 11:22
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

„Celkom pekný výsledok na prvý pohľad, ale stačilo byť o tri desatiny rýchlejší a bol by som dvanásty-trinásty… Vážne ma to trochu štve. Všetci okolo mňa vidia, že mám na úplne inú úroveň lyžovania, než akú predvádzam v pretekoch,“ zamyslel sa 24-ročný slovenský reprezentant a sebakriticky pokračoval:

„Napríklad na tréningu s Hirscherom či Chorošilovom som jazdil úplne inak ako v pretekoch v 2. kole. Neviem ukázať v súťaži to najlepšie z tréningu, som na seba nahnevaný.“

Majstrovský slalom v Beaver Creeku rozbehol dobre. Technicky náročné prvé kolo s číslom 30 na hrudi dokončil v šestnástom najlepšom čase. V druhom kole sa však neposunul vyššie, chyba v strednej časti trate ho stála možno aj sekundu v cieli. Tvrdil, že husté sneženie počas jeho jazdy mu až tak neprekážalo. Rozhodne sa na to nevyhováral.

„Je pravda, že sa to chytalo na okuliare. Sypalo, keď som šiel ja a Ligety, bolo to trochu nepríjemné, ale nie až také strašné. Čo sa týka trate, vrchnú časť poliali vodou a tá bola potom perfektne ľadová, kým spodok zostal mäkší. Dobrý pretekár však musí vedieť jazdiť na každej trati,“ pripomenul Adam Žampa, šiesty slalomár zo ZOH 2014 v Soči.

Po vrchole sezóny čaká na najlepšieho slovenského zjazdára už len jeden slalom v rámci Svetového pohára – 15. marca v Kranjskej Gore. V hodnotení najviac zatočenej disciplíny mu patrí 39. miesto a jeho vyhliadky v súvislosti s finále Svetového pohára vo francúzskom Méribeli (predstaví sa 25 najlepších zo SP) nie sú dobré. „Keď chcem byť vo finále Svetového pohára, musím v Kranjskej Gore skončiť do 3. miesta a to rozhodne nebude ľahké. Verím však, že sa tam zase rozbehnem,“ nádeja sa Adam Žampa.

Otec a tréner Tomáš Žampa vystúpenie Adama na MS v Colorade nevidí tragicky. Dve devätnáste miesta (kombinácia a slalom) nepovažuje v slovenských podmienkach za neúspech.

„Aj tieto preteky v slalome ukázali, že raz si hore a potom zase dolu. Francúz Grange sa vrátil vo veľkom štýle a Rakúšan Hirscher vypadol… Podmienky boli rozdielne, ale o tom je náš šport. Dve devätnáste miesta z majstrovstiev sveta sú super. Patríme do prvej tridsiatky, z ktorej môže ktokoľvek vyhrať. V lyžovaní je to tak. Ak budeme mať takú štátnu podporu, akú majú iní svetoví lyžiari z prvej tridsiatky, možno začneme vyhrávať aj my,“ konštatoval Tomáš Žampa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #MS v lyžovaní