Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vízie ubúdajú, motivácia ostáva. Lákajú ma lyžiarske maratóny

Za sebou má úspešnú kariéru a pred sebou jednu z posledných športových výziev. Päťnásobný olympionik Martin Bajčičák odcestoval na svoje desiate majstrovstvá sveta v bežeckom lyžovaní.

14.02.2015 10:00
Martin Bajčičák Foto:
Martin Bajčičák.
debata

„Vyše dvadsaťročná kariéra mi priniesla krásne zážitky, ale aj veľa driny a odriekania. Mimo domova som 180 dní v roku, počas ktorých najazdím množstvo kilometrov. Tento kolotoč sa pomaly končí, preto si chcem vychutnať každé preteky,“ konštatuje 38-ročný rodák z Oravy.

Akú prípravu ste absolvovali pred majstrovstvami sveta vo Falune?
Zvolil som podobnú prípravu ako vlani pred olympiádou v Soči. Vtedy sa mi osvedčila. Prvým vrcholom bolo Tour de Ski. Nešiel som na konkrétny výsledok, bola to kvalitná previerka pred šampionátom. Po náročnej súťaži som si oddýchol. Následne sme spolu s Petrom Mlynárom trénovali v rakúskom Obertilliachu. Za dvanásť dní som najazdil zhruba 400 až 500 kilometrov.

Vyžaduje si vaše telo v príprave väčšiu starostlivosť ako keď ste boli mladý?
Samozrejme! Dôležité je, že sa mi v poslednom období vyhýbali choroby a zranenia. Súťažím už dvadsiatu prvú sezónu a som rád, že telo to zvláda. Ročne však trénujem štyri a pol tisíc kilometrov na bežkách, ďalšie tisícky kilometrov pridám na kolieskových lyžiach a v behu. Musím si už dávať pozor, aby som sa nezodral.

Ako dolaďujete formu pred vrcholom sezóny?
Posledné dni som trénoval jednofázovo a zameriaval sa na rýchlejšie tréningy. Štartoval som na Bielej stope – 35 km voľnou technikou i na majstrovstvách Slovenska na 15 km klasicky. V oboch som zvíťazil. Cez víkend ešte pôjdem 15 km voľnou technikou na Svetovom pohári v Östersunde.

Na šampionáte pobežíte 15 km voľnou technikou, skiatlon na 30 km a 50 km klasicky s hromadným štartom. Aké máte ambície?
Príliš veľké očakávania nemám. Priznám sa, že tam idem skôr s malou dušičkou. V každom prípade chcem zabojovať o umiestnenia v prvej dvadsiatke, hoci so súčasnou formou to nebude jednoduché.

Ako sa vám darí vo Falune?
Falun patrí k mojim obľúbenejším strediskám. V pretekoch Svetového pohára som tam párkrát skončil v prvej desiatke a v roku 2005 som sa dostal na stupne víťazov.

Po olympiáde v Soči ste tvrdili, že najďalej dovidíte do Falunu. Bude to vaše posledné vrcholné podujatie v kariére?
Podobné závery budem robiť až po sezóne. Uvedomujem si, že som na konci pretekárskej činnosti a nemám už veľa vízií v lyžovaní. Čakajú ma však zaujímavé disciplíny a verím, že urobím nejaký výsledok. Čo bude so mnou ďalej, uvidím až neskôr.

Pôjdete v sezóne aj diaľkové behy?
V pláne mám 50 km v nórskom Holmenkollene. Ak budem mať špeciálnu formu, možno zaradím do kalendára aj iný vytrvalostný beh.

Čo vás ešte v 38 rokoch poháňa vpred?
Motivácia prichádza každým tréningom či súťažou. Hoci mám už viac rokov, lyžovanie ma stále baví, aj keď ciele pred desiatimi rokmi boli vyššie ako v súčasnosti. Lákajú ma však lyžiarske maratóny.

Za vami sa nachádza riadna výkonnostná medzera. Ako ju vyplniť?
Nie som tréner, ale športovec. Nechcem kritizovať pomery v bežeckom lyžovaní. Je to náročná situácia, z ktorej som smutný. Potrebujeme vytvoriť novú základňu, čo trvá zopár rokov. Talentovaným pretekárom sa musia venovať kvalifikovaní tréneri a k dispozícii musia mať kvalitný servis.

Na svetovom šampionáte sa zvyšní šiesti Slováci predstavia v šprintoch. Čím to je, že sa špecializujú na najkratšie vzdialenosti?
Vytrvalostné behy sú o dlhodobejšej drine, kým v šprintoch môžu prísť výsledky rýchlejšie. Možno aj preto si mladí lyžiari vyberajú kratšie trate. Na väčších vzdialenostiach potrebujete popracovať aspoň tri až päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Bajčičák