Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ligety nedal v druhom kole konkurencii šancu a má zlatý hetrik

Američan Ted Ligety skompletizoval zlatý hetrik z obrovského slalomu na majstrovstvách sveta. Na šampionáte v americkom Beaver Creeku sa 30-ročný rodák zo Salt Lake City tešil z triumfu o 45 stotín sekundy pred Rakúšanom Marcelom Hirscherom.

13.02.2015 23:48 , aktualizované: 14.02.2015 08:47
Ted Ligety Foto: ,
Ted Ligety počas víťaznej jazdy na MS v lyžovaní v americkom Beaver Creeku.
debata

Rovnaké poradie bolo aj pred dvoma rokmi na MS v Schladmingu. Bronzová medaila tentoraz putuje do Francúzska zásluhou Alexisa Pinturaulta (+0,88). „Fantázia. Je to jedno z mojich najemotívnejších víťazstiev pred domácim publikom. Nemal som dobrú sezónu, ale teraz sa mi podarilo niečo výnimočné,“ uviedol Ligety v jednej z prvých reakcií v cieli.

Ligety figuroval po 1. kole až na piatom mieste a za lídrom Hirscherom zaostával o 24 stotín. V druhom kole však predviedol jazdu snov, dostatočne agresívnu a pritom dokonale technicky čistú. Na radosť amerických fanúšikov prešiel cieľom s veľkým náskokom a nikto ho už neskôr neprekonal. Ligety má z majstrovstiev sveta zlato z obrovského slalomu z Garmisch-Partenkirchenu 2011 aj Schladmingu 2013 a celkovo svoju trblietavú zbierku z MS rozšíril na päť zlatých a dve bronzové medaily. Aktuálne v Beaver Creeku bol predtým bronzový v superkombinácii. Ligety prezývaný „Mr. obrovský slalom“ je aj úradujúcim olympijským víťazom zo Soči 2014. Jeho zásluhou získali Američania na „domácich“ MS konečne zlatú medailu a v tabuľke úspešnosti krajín sa posunuli na 3. miesto za suverénne Rakúsko a Slovinsko, teda Tinu Mazeovú.

Ligetymu sa zavŕšením víťazného hetriku v jednej disciplíne podarilo to, čo v histórii svetových šampionátov len dvojici legiend Ingemarovi Stenmarkovi a Kjetilovi Andremu Aamodtovi. Švéd Stenmark ovládol slalom na MS v rokoch 1978, 1980 a 1982, Nór Aamodt triumfoval v kombinačných pretekoch v rokoch 1997, 1999 a 2001.

Nechýbalo veľa a 25-ročný Hirscher mohol byť naďalej na svetovom šampionáte v americkom Colorade stopercentný. Predchádzajúce dve súťažné predstavenia v superkombinácii a tímovej súťaži premenil na zlato, teraz mu chýbalo 45 stotín. Líder a zároveň obhajca veľkého glóbusu vo Svetovom pohári získal do zbierky šiestu medailu z majstrovstiev sveta, okrem štyroch zlatých má aj dvakrát striebro.

Slovák Adam Žampa sa nedočkal cieľa už 1. kola. Na trati ho zastavil nepopulárny „špicar“, keď doslova preletel jednou z bránok a predčasne sa s pretekmi rozlúčil. „Špicar v obráku znamená roztrhnutú kombinézu a buchnutú píšťalu. Po dobrej hornej časti je to škoda, ale aj o tom je lyžovanie. V nedeľu ma čaká slalom,“ vyjadril sa Adam Žampa na svojej oficiálnej facebookovej prezentácii. Jeho mladší brat Andreas Žampa bol po 1. kole na 38. priečke a v tom druhom sa posunul na 32. pozíciu s odstupom vyše 7 sekúnd za víťazom.

Hlasy medailistov:

Ted Ligety (USA / zlato): „Nepatrím k tým, ktorí lipnú na štatistikách. So však veľmi rád, že sa mi podaril taký výsledok. Je to jedno z mojich najemotívnejších víťazstiev, lebo sa zrodilo pred domácim publikom. Moja druhá jazda bola naozaj skvelá, ešte teraz mám z toho husiu kožu. Nemal som dobrú sezónu, ale teraz sa mi podarilo niečo výnimočné. Rád súťažím v USA, cítim komfort navyše, blízkosť rodiny a priateľov.“

Marcel Hirscher (Rak. / striebro): „Dal som do toho sto percent, šiel som absolútne na doraz, viac sa nedalo urobiť. Som absolútne vyšťavený, také náročné preteky som snáď ešte nezažil. Bol to tvrdý boj s bránkami v útočnom štýle jázd. Keď som sa dozvedel, akú superjazdu predviedol Ted, vedel som, že moja jazda bude musieť byť o veľkej miere rizika. Tretie preteky – tretia medaila, nemám si čo vyčítať.“

Alexis Pinturault (Fr. / bronz): „Náročné preteky. Po prvom kole boli odstupy veľmi tesné, preto sa naozaj rozhodlo až v 2. kole. Snažil som sa ešte pridať plyn, ale dvaja súperi boli lepší. Nemal som detailne informácie z trate, ale keď som počul kričať ľudí, tušil som, že Ted Ligety predviedol niečo famózne.“

Obrovský slalom mužov (1. + 2. kolo): 1. Ted Ligety (USA) 2:34,16 min, 2. Marcel Hirscher (Rak.) +0,45, 3. Alexis Pinturault (Fr.) +0,88, 4. Felix Neureuther (Nem.) +1,10, 5. Matts Olsson (Švéd.) +1,23, 6. Roberto Nani (Tal.) +1,41, 7. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +1,55, 8. Florian Eisath (Tal.) +1,77,… 32. Andreas Žampa +7,30, Adam Žampa (obaja SR) – nedokončil 1. kolo

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #Ted Ligety