Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa: Zahodil som do koša dobrý výsledok

Superkombinácia mala byť pre slovenského zjazdára Adama Žampu (24) prvým vrcholom majstrovstiev sveta v Beaver Creeku, ale po 19. mieste sa netváril nadšene.

09.02.2015 11:40
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

Jeho ambícia preniknúť do najlepšej desiatky sa vzdialila už po zjazdárskej časti. Piatou najlepšou slalomovou jazdou sa síce posunul z 32. na 19. miesto, ale piaty kombinátor na ZOH 2014 v Soči čakal viac.

„Priorita bola, aby som sa po zjazde dostal do 30. miesta, a o dve desatiny mi to ušlo… Pravdepodobne na poslednom skoku, zle som doskočil. Ten skok bol veľmi náročný, bolo tam treba točiť a chudák ‚Bany‘(Ondřej Bank, pozn.) tam dopadol ako dopadol. Ešte že sa mu nič vážne nestalo. V slalome som už nemal čo stratiť a bol z toho piaty najlepší čas. Veľmi ma to však mrzí, lebo to mohol byť oveľa lepší výsledok,“ referoval Adam Žampa z Beaver Creeku.

Žampa pripomenul, že štartové číslo do slalomovej časti zohrávalo na rozbitej trati možno ešte väčšiu úlohu ako zvyčajne. Tým, že Čech Ondřej Bank spadol a skončil v nemocnici, Rakúšan Marcel Hirscher sa posunul po zjazde z 31. na 30. miesto a do slalomového kola vyštartoval prvý. Túto výhodu úradujúci majster sveta v najtočivejšej disciplíne premenil na zisk zlatej medaily. „Trať pre zjazd bola rozbitá, ale to je normálne, dalo sa to zísť. Slalom bol však pripravený na hroznej úrovni. Kopec nebol spreparovaný, nepoliali to vodou. Bol to len čistý sneh a v ňom sa tvorili veľké diery. Verím, že na ‚obrák‘ a slalom kopec lepšie pripravia, nebol to kopec hodný majstrovstiev sveta, aj iní pretekári na to budú nadávať,“ myslí si Adam Žampa.

Na hypotetickú otázku, kam až sa mohol posunúť vo výsledkovej listine, ak by absolvoval slalomovú časť medzi prvými, a nie až tridsiaty druhý, s nadhľadom poznamenal: „Keby bolo keby… Každý pretekár vie, že trať medzi číslom 1 a číslom 31 robí minimálne dve sekundy. A keď si to zrátame, vieme, že do koša som zahodil dobrý výsledok. Mal som na oveľa viac, ale možno vlani na olympiáde som dostal toho šťastia viac a teraz mi chýbalo. Je to v športe normálne a tí, ktorí športujú, to pochopia. Netreba sa nad tým veľmi zamýšľať. Dnes mal šťastie Hirscher, zajtra ho môže mať Žampa, pozajtra Pinturault. Je to o tom, ako vie človek zájsť preteky v daných podmienkach, ale svoju rolu zohráva aj šťastie.“

Na Adama Žampu rovnako ako na jeho mladšieho brata Andreasa čakajú ešte vo Vaile preteky v obrovskom slalome a slalome. Atraktívnu tímovú súťaž, ktorá príde na rad už v utorok, Slováci napokon neobsadia. Veronika Velez-Zuzulová na skokoch, ktorú budú na trati paralelného obrovského slalomu, nechce riskovať zranenie kolena, ktoré nemá v úplnom poriadku.

„Škoda, že nemáme k dispozícii nejaké ďalšie dievča v tíme… Je pochopiteľné, že Veronika sa sústredí na slalom a nechce si zraniť koleno. Lebo takéto veci sa dopredu nedajú odhadnúť. Na druhej strane ma to mrzí, lebo sme mali šancu na veľmi dobrý výsledok, mohli sme atakovať aj medailové pozície,“ dodal Adam Žampa.

debata chyba
Viac na túto tému: #2015 #Adam Žampa #MS v alpskom lyžovaní