Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Amerika smúti. Tina Mazeová dobyla zjazdársku pevnosť Lindsey Vonnovej

Slovinka Tina Mazeová (31) sa v piatok stala majsterkou sveta v kráľovskej disciplíne alpského lyžovania - zjazde.

06.02.2015 20:34 , aktualizované: 20:54
debata
Tina Mazeová na MS v Beaver Creeku v americkom... Foto: SITA/AP, John Locher
Tina Mazeová Tina Mazeová na MS v Beaver Creeku v americkom Colorade.

Striebro si na šampionáte v americkom Beaver Creeku vybojovala len s odstupom 2 stotín sekundy Rakúšanka Anna Fenningerová, bronz zavesia na krk mladej Švajčiarke Lare Gutovej (+0,34). Víťazné ambície nenaplnila Američanka Lindsey Vonnová, ktorá za víťazkou zaostala o 1,05 a stačilo to iba na 5. miesto. So 64 víťazstvami najúspešnejšia zjazdárka histórie Svetového pohára na domácom snehu z dvoch svojich hlavných disciplín vyťažila len bronz zo super G.

„Toto je vlastne obrátený výsledok zo super G. Očakávala som, že Anna bude opäť veľmi rýchla. Na konci to bolo znovu tesné. V živote sa všetko vráti… a úlohu v tom zohráva aj šťastie. Príliš rozmýšľať o čase sa počas jazdy nevypláca. Anna a Lara zajazdili veľmi dobre, bolo to napínavé a zaujímavé. A presne také to má byť,“ uviedla Mazeová v jednom z prvých rozhovorov pre ORF.

Mazeová dobyla necelý rok po olympijskom triumfe v Soči aj titul majsterky sveta v zjazde. V najrýchlejšej a najnáročnejšej disciplíne zjazdového lyžovania sa tento husársky kúsok podaril naposledy predtým Švajčiarke Michaele Figiniovej v rokoch 1984 (ZOH v Sarajeve) a 1985 (MS v Santa Caterine).

Líderka Svetového pohára Mazeová sa v piatok najlepšie vyrovnala s nástrahami zjazdovky Raptor v americkom Beaver Creeku a do jagavej zbierky úspechov pridala tretiu zlatú a dovedna ôsmu medailu z majstrovstiev sveta. Najväčšia univerzálka spomedzi ženského zjazdárskeho pelotónu bola predtým v utorok v super G strieborná a potvrdzuje prognózy, že na MS 2015 môže získať medailu v každej z piatich individuálnych disciplín zjazdového lyžovania.

V obrovskej forme jazdiaca Fenningerová si po triumfe v super G robila v Beaver Creeku oprávnené ambície na zlaté double. Na slnkom zaliatej a 2530 m dlhej zjazdovke Raptor predviedla aj v piatok uvoľnenú a rýchlu jazdu v ideálnej kĺzavej línii, ale nestačilo to. Tak ako ona tesne o tri stotinky zdolala Mazeovú v super G, teraz jej to slovinská matadorka odplatila s dvojstotinkovým víťazstvom.

Jedna z prvých reakcií víťazky po prejazde cieľom bolo ukázanie prstami do kamier, o aký maličký kúsok zvíťazila. Mazeovej zlato je vôbec prvou medailou pre Slovinsko v zjazde v histórii svetových šampionátov.

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní – Beaver Creek (USA) – piatok – výsledky:

Zjazd žien: 1. Tina Mazeová (Slovin.) 1:45,89 min, 2. Anna Fenningerová (Rak.) +0,02, 2. Lara Gutová (Švaj.) +0,34, 4. Nicole Schmidhoferová (Rak.) +1,03, 5. Lindsey Vonnová (USA) +1,05, 6. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,06, 7. Nadja Jnglin Kamerová (Švaj.) +1,08, 8. Daniela Merighettiová (Tal.) +1,25, 9. Fabienne Suterová (Švaj.) +1,29, 10. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,35

debata chyba
Viac na túto tému: #Tina Mazeová #MS v lyžovaní