Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nór Jansrud chystá v zjazde reparát za super-G. Chce prvý kov z MS

Kráľovská disciplína majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní v americkom Beaver Creeku sa blíži a najväčší favorit Kjetil Jansrud z Nórska bude chcieť v sobotňajšom zjazde zlepšiť výsledok zo štvrtkového super-G, kde mu medaila unikla o tri stotiny.

06.02.2015 16:36
Kjetil Jansrud Foto: ,
Nór Kjetil Jansrud.
debata

Jansrud je špecialistom na rýchlostné disciplíny a v aktuálnej sezóne Svetového pohára vyhral tri zjazdy vrátane toho v Beaver Creeku, čo mu vynieslo druhé miesto v priebežnom hodnotení celého seriálu. Na olympijských hrách v Soči pritom vyhral práve super-G a v zjazde bol tretí, medailu z MS ale dvadsaťdeväťročný pretekár ešte nemá, pritom tento šampionát je jeho piaty v kariére.

„To sa musí zmeniť,“ vyhlásil v Beaver Creeku po štvrtom mieste v super-G.

V ňom urobil chybu hneď na začiatku, kde zavadil o bránku a hlavou ju „vyzliekol“ z tyče. Poranil si pritom ľavé rameno a musel ísť na vyšetrenie, ktoré ale nepreukázalo vážnejšie zranenie. „Nie je to ideálne, trochu to bolí, ale pri tom adrenalíne na trati by to snáď prekážať nemalo,“ povedal Jansrud, ktorý v Beaver Creeku v stredu vyhral prvý tréning na zjazd.

Preteky prišli o jedno z veľkých mien, pretože zranenia zo super-G nepustia na štart domácu hviezdu Bodeho Millera. Pre Američana sa tak skončil nešťastne už jeho prvý štart v sezóne, je po operácii poškodenej šľachy pod kolenom a sezóna sa pre neho veľmi pravdepodobne skončila.

Naopak sebavedomie narástlo Nórovi Akselovi Lundovi Svindalovi, ktorý sa v superobrovskom slalome vrátil po októbrovej operácii achilovky a skončil senzačne šiesty len 13 stotín od medaily.

Rovnako ako Jansrud bude chcieť poskočiť o stupienok vyššie Rakúšan Matthias Mayer, ktorý sa v super-G práve s Nórom podelil o štvrté miesto. Tento rok ale olympijský víťaz zo Soči žiadny zjazd nevyhral.

Ďalšími adeptmi na stupne víťazov sú Talian Dominik Paris, Francúz Guillermo Fayed, Švajčiar Beat Feuz či domáci favoriti Steven Nyman s Andrew Weibrechtem. Bez šancí nie je ani víťaz super-G Rakúšan Hannes Reichelt, naopak prekvapivý strieborný medailista zo štvrtka Dustin Cook z Kanady na štarte nebude.

Zjazd sa pôjde na slávnej zjazdovke Birds of Prey Course, čo sa dá preložiť ako Trať dravých vtákov. Jej horná si vyžaduje kvalitný materiál a mazanie, lebo nie je až tak prudká. Zhruba v jednej tretine sa však láme do náročného svahu, na konci ktorého je najdlhší skok na trati zvaný Golden Eagle, Zlatý orol.

debata chyba