Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampovci prekvapili rýchlosťou, hrozila im pokuta

Nudiť sa nebudú. Bratská lyžiarska dvojica Adam a Andreas Žampovci si na majstrovstvách sveta v americkom Vaile a Beaver Creeku (3. - 15. 2) vybrali vskutku náročný program. Odštartujú ho už v stredu superobrovským slalomom.

04.02.2015 09:34
Adam Žampa Foto: ,
Slovenský lyžiar Adam Žampa.
debata

Mladší Andreas má v pláne absolvovať všetky disciplíny, Adam vynechá len zjazd, ktorý však bude trénovať v rámci superkombinácie (8. 2.).

„Obaja jazdíme všetky disciplíny, chceme byť čo najuniverzálnejší. Super G beriem skôr ako tréning do kombinácie, je vždy dobré dať si súťažnú jazdu na tomto kopci,“ tvrdí Adam Žampa. Na štart druhých najrýchlejších pretekov by sa mal vydať na konci prvej päťdesiatky. Andreas by mal vyštartovať zhruba o pätnásť miest za ním. „Keď sa mi podarí prekonať osobné maximum z olympiády v Soči, kde som skončil na 28. mieste, budem rád. Myslím si, že zvíťazí Nór Kjetil Jansrud, ale prekvapiť môže aj Talian Matteo Marsaglia,“ tvrdí rodák spod Tatier.

Víťazstvo zo super G obhajuje americký lyžiar Ted Ligety, ktorý na ostatnom svetovom šampionáte v rakúskom Schladmingu získal zlato aj v superkombinácii i obrovskom slalome.

Výprava Žampovcov, ktorú okrem dvoch pretekárov tvorí tréner Tomáš Žampa, asistent Tomáš Kmeť, servisman Stanislav Vozárik a fyzioterapeut Lukáš Olšiak, je v americkom Colorade piaty deň. Cestovala letecky z Viedne cez Londýn až do Denveru.

„S bratom sme si vzali desať párov lyží. Na preteky super G i na zjazd mi môj sponzor požičia rýchle lyže. Do dejiska šampionátu sme dostali veci, ktoré vážia okolo 600 kilogramov,“ doplnil. Po príchode do Vailu kládli dôraz i na suchú prípravu. „Sústredili sme sa na silovo výbušné cvičenia, rovnováhu a dôraz kladieme aj na mentálnu prípravu.“

Na tréningovej zjazdovke utvorili spoločný tábor s Rusmi, Slovincami či Chorvátom Ivicom Kosteličom. Na svahu sú dokonca takí rýchli, že im hrozila pokuta. „V jednej časti trate sme mali spomaliť, ale prefrčali sme tadiaľ veľkou rýchlosťou. Hliadka Andreasa upozorňovala, že keď sa to zopakuje, zoberú mu lístok. Mňa si tesne pred ním nevšimli, asi som bol ešte rýchlejšie,“ prezradil zaujímavú historku 24-ročný zjazdár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Adam Žampa #Andreas Žampa #zjazd