Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fialková: Splnila sa mi túžba. Mám všetky medaily

Skompletizovala si univerziádnu medailovú zbierku. Slovenská biatlonistka Paulína Fialková k bronzu v individuálnych pretekoch na 15 km a zlatu v šprinte na 7,5 km pridala v stredu striebro v stíhacích pretekoch na 10 km.

28.01.2015 18:12
Paulína Fialková Foto:
Paulína Fialková.
debata

Pre slovenský biatlon vybojovala v histórii už 19. cenný kov na zimných univerziádach. „Zatiaľ mi to tu vychádza, nemám dôvod byť smutná,“ konštatovala 22-ročná členka Klubu biatlonu Valaská-Osrblie.

Ako sa cítite ako trojnásobná medailistka z 27. svetovej zimnej univerziády?
Keď som pred jej začiatkom videla obrázok s medailami, povedala som si, že najradšej by som ich mala všetky doma. Sú krásne! Želanie sa mi splnilo.

Kde sa lámali včerajšie stíhacie preteky?
Nevyšla mi prvá položka, ale to sa stáva. Vedu z toho nerobím. Po dvoch chybách som vedela, že na zlato to nebude stačiť. Navyše som sa necítila dobre ani bežecky.

Boli ste nervózna pri úvodnej streľbe?
Cítila som sa uvoľnene. Výstrely mi šli hore, čo mi potvrdil aj tréner. Na druhej streľbe poležiačky to bolo bezproblémové. Celkovo som vybielila dve položky, z čoho mám radosť.

Úsmev vás neopúšťa ani po zisku striebra…
Ja som šťastná každý deň. Zatiaľ mi to tu vychádza, nemám dôvod byť smutná. Strieborná medaila ma potešila.

Víťaznej Ruske Pavlovovej ste v individuálnych pretekoch na 15 km nadelili tri minúty. Prečo ste jej včera bežecky nestačili?
Pociťujem už únavu a ani zdravotne to nie je ideálne. Navyše bol primrznutý sneh, z čoho ma bolievajú holenné kosti. Celé preteky som Rusku pozorne sledovala a videla som, že mi uniká. V porovnaní s predošlými dvoma súťažami som podala najslabší bežecký výkon.

Pomohlo vám, že dve české reprezentantky – po šprinte tretia Jitka Landová a štvrtá Eva Puskarčíková – nenastúpili na stíhacie preteky?
Pred šprintom som z nich mala obavy, ale presvedčila som sa, že ich môžem zdolať. O tom, že nenastúpia na ,stíhačku', som sa dozvedela len ráno pred súťažou. Môj výkon to neovplyvnilo.

Môže byť medailová žatva z univerziády vzpruhou do ďalších kôl Svetového pohára?
Určite ma to povzbudí a motivuje. Najdôležitejšia je pre mňa vo ,sveťákoch' streľba. Ak mi vyjde, viem podať aj kvalitný bežecký výkon.

Ostali vám ešte sily na zvyšné dve súťaže – piatkovú miešanú štafetu a sobotňajšie preteky s hromadným štartom?
Teším sa, že mám deň voľna a oddýchnem si. Musím sa ešte porozprávať s trénerkou, či pôjdem aj štafetu. Ak budem v poriadku, v pretekoch s hromadným štartom by som chcela štartovať, keďže ich v sezóne veľa neabsolvujem.

Pri medailových ceremoniáloch hrajú študentskú hymnu Gaudeamus igitur. Pospevujete si ju?
Poznám ju celú naspamäť, učila som sa ju na stužkovú. V hlave som si ju potichučky spievala.

Ako sa cítitie v domácich podmienkach v Osrblí?
Je to môj druhý domov. Strávila som tu veľa času – na strelnici i na tratiach. Je to moje najobľúbenejšie stredisko na svete.

Kto vám držal palce priamo na štadióne?
Bola tu moja najlepšia kamarátka, rodičia, známi a nechýbali ani spolužiaci z Právnickej fakulty UMB Banská Bystrica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová zimná univerziáda #Paulína Fialková #univerziáda