Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zjazdu v Kitzbüheli sa báli aj legendy

Slávny a brutálny - až ide z neho strach. Hahnenkamm znamená pre lyžiarov to, čo pre tenistov Wimbledon, futbalistov brazílska Maracana či pre cyklistov kráľovská etapa na Tour de France.

23.01.2015 15:50
Hahnenkamm Foto:
Marco Sullivan z USA na legendárnom Hahnenkamme v roku 2014.
debata (2)

Najnáročnejšie na zjazdovke Streif (pruh alebo pás) v rakúskom stredisku Kitzbühel je pre lyžiarov rozhodnutie či sa vôbec spustiť. Streif má toľko nástrah, že sa stal najobávanejšou traťou v kolotoči Svetového pohára. Po prudkom štarte zjazdári dosahujú za dve sekundy rýchlosť 100 km/h, čo je podobné zrýchlenie ako vo formule 1.

Zľadovatený povrch v Kitzbüheli meria 3312 metrov, prevýšenie má 860 metrov a je na nej množstvo zákrut. Najstrmšie miesto má sklon 85%. Lyžiari sa musia vysporiadať aj s osemdesiatme­trovými skokmi a na cieľovom svahu dosahujú rýchlosť 140 km/h.

„Gratulujem všetkým, ktorí tento kopec zlyžovali aj so mnou a chcel by som im odkázať: Ste všetci blázni,“ vyhlásil Švajčiar Didier Cuche, ktorý v desivých pretekoch triumfoval päťkrát – čo je historické maximum.

„V Kitzbüheli je to boj o život. Streif má poriadne ostré zuby,“ poznamenal lichtenštajnský zjazdár Marco Büchel. Rakúska lyžiarska legenda Franz Klammer dodal: „Streif je závislosť, ktorej sa len tak ľahko nezbavíte.“

Najsledovanejšie zjazdárske preteky na svete napíšu svoje sedemdesiate piate pokračovanie. Víťazstvo z vlaňajška obhajuje Rakúšan Hannes Reichelt, ktorý triumfoval pred týždňom vo Wengene.

Bájnu zjazdovku si prvýkrát vyskúšal aj slovenský lyžiar Adam Žampa. Na utorňajšom tréningu zjazdu si splnil detský sen.

„Keď som bol v detstve prvýkrát s rodičmi v Kitzbüheli, povedal som, že raz tu budem pretekať. Pri prehliadke trate som mal zmiešané pocity. Bol to čistý ľad ako na hokejovom štadióne. Zo štartu to vyzerá veľmi úzke a strmé, no ono to naozaj úzke a strmé je,“ napísal na svojom blogu 24-ročný Tatranec, ktorý zjazd vynechá. Sústrediť sa bude na nedeľňajší slalom, ktorý štartuje o 10.15.

Najväčším favoritom na víťazstvo bude líder zjazdárskeho poradia Nór Kjetil Jansrud, ktorý ovládol aj oba tohtotýždňové oficiálne tréningy. Na prestížnom podujatí sa prerozdelí 764 000 eur. Víťazi zjazdu i slalomu by mali zinkasovať približne 91 000 eur.

Počas troch dní organizátori očakávajú viac ako 80 000 divákov. Na zjazde by mal byť zhruba 40-tisícový kotol. Na jednom z vrcholov alpskej sezóny sa zúčastňujú aj známe osobnosti. Medzi tradičných hostí patria Bernie Ecclestone či Niki Lauda. Štart zjazdu je na programe v sobotu o 11.45.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hahnenkamm