Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stromková sa baví na svahoch i za fotoaparátom

Túžila sa najmä dostať do šesťčlenného finále. Nakoniec z toho bola medaila. Slovenská akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková v stredu napodobnila svoju kamarátku Klaudiu Medlovú (súťaží na snouborde) a v disciplíne slopestyle získala na majstrovstvách sveta v Kreischbergu v ten istý deň medailu rovnakého lesku. Bronzovú.

22.01.2015 18:18
Zuzana Stromková Foto: ,
Zuzana Stromková s trofejou a bronzovou medailou.
debata

„Potešilo ma už to, že som na šampionáte mohla štartovať. Medaila je vynikajúca. V našej disciplíne je najdôležitejšia plynulosť jazdy a prevedenie trikov. Najmä druhú finálovú jazdu som zvládla čisto, z čoho mám veľkú radosť. Medaily sme aj poriadne oslávili. Klaudia sa s nami nezdržala až do konca, keďže mala vo štvrtok tréning, ale my sme potiahli až do skorých ranných hodín. Zabávala som sa spolu s mojím tímom i finálovými súperkami, ktoré sú zároveň moje kamarátky,“ prezradila dvadsaťštyriročná rodáčka z Liptovského Mikuláša na včerajšom stretnutí s médiami.

Hoci si medailu zo svetového šampionátu veľmi cení, neradí ju v doterajšej kariére úplne najvyššie. „Úspech na MS ma veľmi teší. Dúfam, že sa mi bude dariť aj naďalej. Vždy prichádzam na preteky s chuťou, radosťou a mám vysoké ambície. Vyššie ako tento bronz však hodnotím druhé miesto z Nine Queens, ktoré som si vyjazdila pred dvoma rokmi. Je to podujatie mimo FIS rebríčka, v našej komunite však veľmi prestížne. Nie je to ani tak o súťažení, ale skôr o filmovaní, fotení a zabávaní sa na obrovskom skoku. Na konci je súťaž na pozvánky,“ priblížila Stromková.

Teraz ju čaká týždeň voľna, počas ktorého sa chce doliečiť a dobre si oddýchnuť. V závere budúceho týždňa naberie smer Sierra Nevada, kde sa uskutoční Svetová zimná univerziáda. „Uvidíme, aká tam bude konkurencia. V tom istom čase sa totiž jazdí aj Grand Prix a mnoho dobrých akrobatických lyžiarov neštuduje na vysokých školách,“ hovorí poslucháčka Univerzity Jána Amosa Komenského v Prahe.

„Študujem sociálnu a mediálnu komunikáciu, no nie je to úplne podľa môjho gusta. Predtým som na vyššej odbornej škole študovala fotografiu, ktorá ma napĺňala oveľa viac. No chcem si spraviť bakalára,“ prezradí usmievavá Liptáčka.

Čo najradšej fotí? „Módu, ľudí, dokumenty. Všetko možné. Zadám si nejakú tému a podľa toho idem a tvorím. Prednedávnom som mala na svojej internetovej stránke aj portfólio, no zmenila som ju a už je len o akrobatickom lyžovaní. V budúcnosti si asi založím aj ďalšiu o fotení,“ vraví Stromková. Svoje snímky už trikrát vystavovala – v galérii Liptovskom Mikuláši, v kaviarni v Žiline i v bare v Prahe. Pár svojich výtvorov už i predala. Najdrahší za sto eur.

Okrem fotenia a jazdy na lyžiach sa venuje aj projektom, prostredníctvom ktorých by chcela zviditeľniť akrobatické lyžovanie medzi mladými ľuďmi. „Vytvorili sme projekt Snowgirls. Jeho úlohou je predstaviť náš šport deťom na školách. Veľmi ich to baví a aktívne sa zapájajú do diskusií. Zároveň som súčasťou filmového projektu In Between, na ktorom spolupracujeme kamaráti z Poľska, Česka a Slovenska. Uvidíme, koľko materiálu sa nám podarí natočiť. Chceme navštíviť čo najviac pekných obrázkov z hôr,“ vysvetľuje Stromková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Stromková