Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Univerziáda je pripravená. Ceremoniál i súťaže sú zdarma

Najväčší sviatok akademického športu planéty prichádza po šestnástich rokoch na Slovensko. Na Štrbskom Plese a v Osrblí odštartuje 27. svetová zimná univerziáda (SZU).

15.01.2015 18:35
univerziáda, kamzík Uggi Foto: ,
Kamzík Uggi - maskot svetovej zimnej univerziády.
debata

Pod Tatrami sa uskutočnia súťaže v biatlone, bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii a v skokoch na lyžiach. Prihlásených je 465 športovcov z 34 krajín. Otvárací ceremoniál je naplánovaný 24. januára o 18.00. v cieľovej rovinke bežeckého areálu v Štrbskom Plese. „Bude to zhruba dvojhodinová akcia, na ktorej chceme predstaviť krásy Slovenska,“ prezradil generálny sekretár organizačného výboru SZU Peter Hamaj.

Prvého februára na záverečnom ceremoniáli odovzdá Slovensko štafetu španielskej Granade (4.-14. február), ktorá je hlavnou hostiteľskou krajinou. Na obe podujatia sa diváci dostanú bezplatne. Slovensko bude v rámci vysokoškolskej športovej elity reprezentovať 96-členný tím športovcov a členov realizačných zložiek. Zastúpenie bude mať v ôsmich športových odvetviach – alpskom lyžovaní, behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, biatlone, hokeji, snoubordingu, akrobatickom lyžovaní a krasokorčuľovaní. Naposledy v Trentine 2013 získali Slováci päť cenných kovov. Súčasné ambície sú skromnejšie.

„Najväčšie šance máme v biatlone, kde by sme mohli napodobniť zlatú medailu Natálie Prekopovej spred dvoch rokov. Uspieť by sme mohli aj v alpskom lyžovaní. V behu na lyžiach môžeme prekvapiť v šprintoch,“ tvrdí prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Július Dubovský. V biatlone sa najväčšie nádeje vkladajú do Paulíny Fialkovej, v alpskom lyžovaní do Jany Gantnerovej a v behu na lyžiach je horúcim želiezkom v ohni Michal Šíma.

Organizačný výbor sa musel v posledných mesiacoch vysporiadať s odstránením následkov veternej kalamity v priestoroch športového areálu FIS na Štrbskom Plese, zrekonštruovať rozhodcovské veže, tribúny pre trénerov či namontovať chladiaci systém. Taktiež museli osvetliť oba šprintérske okruhy a dobudovať technické zasnežovanie v biatlonovom štadióne v Osrblí.

Starosti im narobili aj výkyvy počasia. „Najväčšie problémy boli s výrobou technického snehu kvôli teplému počasiu. Poradili sme si s tým a všetko je momentálne zabezpečené,“ dodal Dubovský. S organizáciou podujatia bude pomáhať 230 dobrovoľníkov. Ambasádorkou zimnej univerziády je strelkyňa Danka Barteková. Maskotom bude kamzík Uggi. Organizátori očakávajú dennú návštevnosť 5000 ľudí, k čomu môže výrazne dopomôcť voľný vstup na všetky disciplíny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová zimná univerziáda