Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemám žiadne väzby na funkcionárov. Som nestranný, tvrdí šéf lyžiarov

Ostré výmeny názorov, odvolávania, netradičné disciplinárne konania. V zjazdovom lyžovaní na Slovensku prebiehajú dlhodobé mocenské boje. "Budem iniciovať zvolanie novej mimoriadnej členskej schôdze úseku alpských disciplín, ktorú nik nespochybní," tvrdí predseda Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) František Repka (48).

16.01.2015 10:00
František Repka Foto:
Lyžiarov sa vždy zastanem. Vyrastal som ako športovec a viem, čo to obnáša, tvrdí predseda SLA František Repka.
debata

Ako hodnotíte svoje štvormesačné pôsobenie na čele SLA?
Momentálne prebiehajú rôzne analýzy fungovania asociácie. Snažíme sa nájsť riešenie, ako zlepšiť situáciu, najmä na úseku alpských disciplín (ÚAD). Naštartovali sme dobrú cestu a verím, že sa postupne dopracujeme k systému, ktorý si predstavujeme. Je to o zhode celej členskej základne. Na jar pripravím materiál na ďalší olympijský cyklus.

Nové vedenie ÚAD, zvolené na októbrovej mimoriadnej členskej schôdzi, nie je akceptované starým vedením na čele s predsedom Marinom Mersichom. Koho akceptujete vy?
Sú tam dva právne názory. Prvý hovorí, že mimoriadna členská schôdza bola v súlade so stanovami, druhý to odmieta. Zložitá situácia si žiada riešenie. Budem iniciovať zvolanie novej mimoriadnej členskej schôdze, ktorá by bola nespochybniteľná. Nech členovia vyjadria svoj názor, zvolia si svojich zástupcov. Budem spolupracovať s tými, ktorých budú rešpektovať.

Nemôže spomenutá kauza ublížiť samotným slovenským lyžiarom?
Apeloval som na všetkých funkcionárov, aby do konfliktu nezaťahovali športovcov. Rozdielne názory treba riešiť na funkcionárskej úrovni. Ide mi v prvom rade o šport. Lyžiarov sa vždy zastanem. Vyrastal som ako športovec a viem, čo to obnáša.

Neprekáža vám, že nezrovnalosti na ÚAD vrhajú zlé svetlo na celý zväz?
Rozpory vo vedení ÚAD škodia celej asociácii. Je to nepríjemné napríklad pri rokovaní s potenciálnymi partnermi. Po náprave volajú aj ďalšie lyžiarske úseky. Snažím sa rokovať s každou zo zúčastnených strán a hľadám mieru kompromisu.

Nové predsedníctvo ÚAD na čele s Monikou Maršálekovou napadlo septembrové mimoriadne zastupiteľstvo, na ktorom vás zvolili do funkcie. Ako ste na to reagovali?
Pokiaľ viem, podanie pani Maršáleková stiahla. Do funkcie som šiel s tým, že pokiaľ je záujem o moje služby a skúsenosti, chcem asociácii pomôcť. V prípade, že sa to zmení a budú chcieť človeka, ktorý im poskytne inú perspektívu, víziu a spôsob práce, budem to akceptovať.

Ste v tejto kauze nestranný?
Do funkcie som prišiel ako nezávislý a nestranný človek. Nemám väzby na žiadneho z funkcionárov.

Proti viacerým členom nového vedenia ÚAD sa začalo disciplinárne konanie. Nie je to forma odplaty?
Vôbec to tak nevnímam. Predsedníctvo SLA upozornilo už vopred, že mimoriadna členská schôdza v októbri nie je zvolená v súlade so stanovami a nebude jej závery rešpektovať. Napriek tomu ju niektorí členovia zvolali. Nemá to nič spoločné s pomstou. Na úseku ÚAD panujú veľké emócie, ktoré prilievajú v komunikácii zbytočne olej do ohňa.

Prečo bol podpredseda ÚAD Ján Garaj vylúčený na 10 rokov zo SLA?
Cieľom nie je vylučovať členov asociácie, reprezentačných trénerov, rodičov či pretekárov. Pán Garaj nesie zodpovednosť za súčasný stav, ktorý je na ÚAD. Má možnosť sa odvolať.

Ako sa narába s materiálom ÚAD od výmeny zámok na sklade v Liptovskom Mikuláši?
Celý sklad mám pod kontrolou. Sú tam športoví riaditelia, ktorí mi dávajú správy, ako sa s materiálom hospodári. Je určený pre športovcov a netreba mať obavy, že sa niekam stratí.

Úprimne, čakali ste do čoho idete pri svojom nástupe?
Som prekvapený, koľko nedostatkov je na každom jednom poli asociácie. Konflikty vznikajú z toho, že z minulosti nie sú určené jasné pravidlá hry. Z toho vyplývajú rôzne názory a pohľady na vec. Je tu viac práce, ako som očakával. To, že prišiel Repka do funkcie neznamená, že to, čo sa udialo za päť rokov, sa zmení švihnutím biča. Situáciu chcem vyriešiť najneskôr do leta 2015, aby bol čas a pokoj pripraviť sa na ďalšiu zimnú sezónu. Chcem, aby si pretekári vážili asociáciu a neútočili na ňu.

Neľutujete, že ste šli do funkcie predsedu?
Som športovec, ktorý je zvyknutý na výzvy. Keď len časť mojej práce prispeje k tomu, aby sa SLA pohla vpred a športovci budú mať kvalitnejšie podmienky, budem to brať ako úspech. Mieru úspechu však nezaručuje len Repka. Dôležitá je spolupráca na všetkých úrovniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #František Repka