Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gereková sa podľa trénera zaradila medzi absolútnu svetovú špičku

Životný úspech v nedeľu dosiahla slovenská reprezentantka v biatlone Jana Gereková. Tridsaťročná Slovenka v pretekoch žien s hromadným štartom na 12,5 km v rámci 4. kola Svetového pohára v biatlone v nemeckom Oberhofe obsadila vynikajúce 5. miesto.

11.01.2015 12:07 , aktualizované: 16:57
Jana Gereková Foto: ,
Jana Gereková.
debata (4)

Skúsená slovenská pretekárka zastrieľala výborne, trafila všetkých 20 terčov a po poslednej položke bola priebežne prvá. Na záverečnom bežeckom úseku sa pred ňu dostali Bieloruska Daria Domračevová, Češka Veroniká Vítková, Nórka Tiril Eckhoffová aj Fínka Kaisa Mäkäräinenová. Víťazstvo si napokon vybojovala Domračevová pred Vítkovou a Eckhoffovou.

Doterajším maximom Gerekovej v SP boli šieste miesta zo sezóny 2012/2013 v Östersunde a Rupholdingu, v oboch prípadoch v šprinte. V pretekoch s hromadným štartom bola najvyššie v rovnakej sezóne desiata v Novom Meste na Morave. Gereková bola jedinou Slovenkou s právom štartu v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom v Oberhofe vzhľadom na postavenie vo Svetovom pohári v najlepšej tridsiatke.

"Janka ukázala, že strieľať vie. V predchádzajúcich troch Svetových pohároch jej na umiestnenie v prvej desiatke vždy chýbal jeden presný výstrel navyše. Dnes nám niekto zaprial šťastie. Dohodli sme sa pred pretekmi ako bude reagovať v ľahu, keď sa vietor otočí sprava či zľava a boli z toho dve nuly. Potom to už bolo len o ‚stojke‘ a potvrdila, že tú ona vie. Janka sa zaradila týmto piatym miestom medzi absolútnu svetovú špičku. Kolobeh Svetových pohárov je náročný. Niekedy to ide lepšie v behu a potom zase v streľbe. Janka si teraz vybrala najlepší strelecký deň a v behu v závere nestačila na tie najlepšie pretekárky. Napriek tomu, veľmi sa tešíme z piateho miesta a myslím si, že aj Janka je absolútne spokojná,“ zhodnotil Pavel Kobela, tréner ženskej zložky slovenskej reprezentácie.

Gereková sa vďaka stopercentnej streľbe a solídnej bežeckej pripravenosti od začiatku držala medzi najlepšími. Po prvej streľbe bola ôsma, po druhej už štvrtá necelých 9 sekúnd za vedúcou Ukrajinkou Vaľ Semerenkovou. Po tretej bezchybnej streľbe (prvej v stoji) sa Gereková definitívne zaradila medzi kandidátky na víťazstvo, keď jej patrilo 3. miesto s trojsekundovým odstupom za Semerenkovou.

Zo záverečnej streleckej položky odchádzala 30-ročná Slovenka s náskokom 16,6 s pred Veronikou Vítkovou a 18,4 s pred Dariou Domračevovou, ale stačil jeden kopec a český aj bieloruský rýchlik sa ocitli pred slovenským. V záverečných 2 km Gerekovej evidentne dochádzali sily a nešli jej tak dobre lyže ako jej konkurentkám. Napokon ju predstihli aj ďalšie dve elitné bežkyne z biatlonovej špičky Nórka Eckhoffová a líderka priebežného poradia Svetového pohára Mäkäräinenová. Fínka na čele má náskok 100 bodov pred Domračevovou a 120 bodov pred Semerenkovou. Gereková vďaka 40 bodov z nedele poskočila z 28. na 25. miesto (143 bodov).

„Som veľmi spokojná s tým, že som dosiahla najlepšie umiestnenie v kariére. Keď som po poslednej ‚stojke‘ vybiehala na trať z prvého miesta, myslela som aj na vyšší stupienok, ale nevyšlo to. Preteky boli veľmi náročné pre podmienky – vietor na strelnici a k tomu sneženie. Mala som však veľmi dobre pripravené lyže, servis bol kvalitný. V závere mi ubúdali sily, čo je škoda, lebo som chcela byť do tretieho miesta. Ukázala som, že mám na to, aby som skončila v najlepšej desiatke, čo mi v uplynulých pretekoch ušlo vinou jedného – dvoch nezostrelených terčov,“ uviedla po pretekoch Janka Gereková pre Rádio Slovensko.

Preteky žien s hromadným štartom na 12,5 km: 1. Daria Domračevová (Biel.) 42:36,6 min (4), 2. Veronika Vítková (ČR) +14,9 (2), 3. Tiril Eckhoffová (Nór.) +21,7 (2), 4. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) +25,9 (4), 5. JANA GEREKOVÁ (SR) +36,2 (0), 6. Franziska Preussová (Nem.) +1:01,7 min (3)

Poradie vo Svetovom pohári (po 10 z 25 plánovaných pretekov): 1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 486 bodov, 2. Daria Domračevová (Biel.) 386, 3. Vaľ Semerenková (Ukr.) 366, 4. Dorothea Wiererová (Tal.) 363, 5. Veronika Vítková (ČR) 345, 6. Karin Oberhoferová (Tal.) 328, 6. Veronika Vítková (ČR) 291, … 25. Janka Gereková 143, 57. Paulína Fialková 20, 62. Terézia Poliaková (všetky SR) 13

Poradie v hodnotení pretekov s hromadným štartom (po 2 z 5 plánovaných pretekov): 1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 103 bodov, 2. Veronika Vítková (ČR) 85, 3. Vaľ Semerenková (Ukr.) 76, 4. Gabriela Soukalová (ČR) 74, 5. Franziska Preussová (Nem.) 72, 6. Anais Bescondová (Fr.) 70,…19. Janka Gereková (SR) 40.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #SP v biatlone #Jana Gereková