Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa: Do každej jazdy dám všetko

Risk je zisk. Hovorí si pred každou jazdou najlepší slovenský zjazdový lyžiar Adam Žampa.

09.01.2015 15:48
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

V úvodných štyroch slalomoch Svetového pohára mu to zatiaľ nevychádza – bodoval len raz. Vo zvyšných pretekoch mu chýbalo povestné šťastie.

Vo švédskom Aare mu postup do druhého kola unikol o dve stotiny sekundy. Vo fínskom Levi bol po prvom kole desiaty, v Záhrebe osemnásty. Agresívne jazdy v druhých kolách sa mu vypomstili. Za polárnym kruhom dostal dvoch ,špicarov' a na Medveďom vŕšku ho tri bránky pred cieľom zradila ryha.

„Druhá jazda v Záhrebe mi vychádzala výborne. Pred cieľom som chcel získať čo najvyššiu rýchlosť, ale pustil som to až príliš. Bol som na nahnevaný a dosť ma to mrzelo. Je lepšie vypadnúť po kvalitnom výkone, ako prísť do cieľa po zadržanej jazde,“ tvrdí 24-ročný lyžiar.

Jediných dvanásť bodov v sezóne bral v talianskej Madonne di Campiglio, kde skončil devätnásty. Napriek tomu o sklamaní zo začiatku sezóny nemôže byť reč. „Zo štyroch slalomov som bol trikrát v druhom kole. Jazdím oveľa lepšie a plynulejšie ako vlani. Potrebujem to len vydržať až do cieľa. Je to otázka času a mojej hlavy,“ dodal.

Rodák z Kežmarku preukázal v dvoch neúspešných druhých kolách nezlomnú vôľu. Po páde vždy vyšliapal zopár metrov nahor a jazdu dokončil. Veľká časová strata na víťazov mu v oboch prípadoch body nepriniesla. „Vždy bojujem od štartu do cieľa. Keď vidím, že existuje hoci len malá šanca, chcem preteky dokončiť.“

Šiesty slalomár zo ZOH 2014 v Soči si tlak nepripúšťa a lyžovanie si naďalej užíva. „Do každej jazdy dávam maximum. Vo Svetových pohároch sa inak jazdiť nedá. Keď do niečoho ide človek naplno, raz mu to vyjde, inokedy nie. Chápe to aj môj tím, ktorý ma vždy podrží a snaží sa to brať s nadhľadom. Verím, že rovnako to berú aj slovenskí fanúšikovia,“ praje si Žampa.

Náladu si v rámci SP môže napraviť už tento víkend. Dnes sa vo švajčiarskom Adelbodene predstaví v obrovskom slalome a zajtra ho čaká obľúbený slalom, v ktorom vlani skončil na 22. mieste.

„V piatok som absolvoval voľné jazdy. Počasie je príjemné a ručička teplomera ukazuje osem stupňov. Kopec je technickejší a je tu dosť ,bubnov',“ prezradil 37. muž v celkovom poradí slalomu.

V Adeldbodene bude jediným slovenským zástupcom. „Brat Andreas sa snaží zlepšiť fisové body na Európskom pohári vo Wengene, aby mohol jazdiť superkombináciu na februárových majstrovstvách sveta v americkom Vaile. Ja sa sústredím len na preteky Svetového pohára – v januári ma čakajú vo Wengene, Kitzbüheli a Schladmingu,“ uzavrel ôsmy najlepší športovec Slovenska za rok 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa