Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Usmievavý Rakúšan triumfoval vo svojej obývačke

Z neznámeho skokana sa stal rakúsky hrdina. Stefan Kraft pred tromi rokmi v Bischofshofene debutoval vo Svetovom pohári, o rok neskôr sa tu prvýkrát prebojoval na stupne víťazov - skončil tretí.

08.01.2015 15:44
Stefan Kraft Foto: ,
Stefan Kraft.
debata

V utorok sa dočkal na svojom obľúbenom mieste najväčšieho úspechu v kariére – zvíťazil na Turné štyroch mostíkov. Životný triumf dosiahol v rodnom kraji, keďže pochádza z oblasti Pongau.

Z rodného Schwarzachu to má k mostíkom len pätnásť kilometrov. „Je úžasné zvíťaziť doma. Mal som tu množstvo fanúšikov, keďže bývam päť minút odtiaľto. Napriek tomu som nespal vo vlastnej posteli, ale v hoteli s tímom,“ prezradil Stefan Kraft pre rakúsku televíziu ORF.

Vo veku 21 rokov a 238 dní sa stal druhým najmladším víťazom prestížneho podujatia. Mladším bol už len Slovinec Primož Peterka, ktorý triumfoval v sedemnástich. Svojím triumfom natiahol sedemročnú nadvládu Rakúšanov a nadviazal na víťazstvá Thomas Dietharta, Gregora Schlierenzauera, Thomas Morgensterna, Andreasa Koflera i Wolfganga Loitzla.

„Je neuveriteľné ocitnúť sa v spoločnosti hviezdnych mien. Splnil sa mi veľký sen a prial by som si to zažívať každý deň. Som nesmierne šťastný. Prejavujem to typickým úsmevom ktorý je dobrý pre moje srdce,“ vyhlásil. Okrem sošky „Zlatého orla“ si odniesol aj cieľovú prémiu vo výške 20 000 švajči­arskych frankov.

Pred sezónou ho poznal málokto, ale na Turné vyrazil dych celému skokanskému svetu. Badateľné zlepšenie súvisí aj inšpiráciou japonským veteránom Noriakim Kasaiom. „Zmenil som štýl držania rúk v letovej fáze. Zistil som, že je to pre mňa lepšie a prináša mi to viaceré výhody,“ priznal 170 cm vysoký a 56 kg vážiaci skokan pre orf.at

Spanilú jazdu na Turné odštartoval svojím premiérovým víťazstvom v SP v Oberstdorfe. Po ňom sa razom zaradil medzi hlavných ašpirantov na titul. Na Nový rok v Garmisch-Partenkirchene skončil šiesty, po druhom mieste na innsbruckom Bergiseli si pred trojkráľovým vyvrcholením v Bischofshofene vytvoril pred krajanom Michaelom Hayböckom sľubný náskok, ktorý udržal až do konca.

„Pred začiatkom súťaže som bol trochu nervózny a napokon to bolo o chlp, pretože Miki Hayböck skákal výborne a dal do toho všetko. Dohodli sme sa však, že ja vyhrám celé turné a on si pripíše víťazstvo v posledných pretekoch,“ uviedol s úsmevom a dodal: „Medzi nami nie je žiadna závisť, bývame spolu na izbe, navzájom sa podporujeme a radíme si. Spolu oslávime aj naše úspechy.“

Kamarátky vzťah potvrdzovali aj pred prvým kolom v Bischofshofene, kedy si spolu žonglovali s futbalovou loptou. V čom sa úspešní Rakúšania nezhodnú je futbal. Kým nový víťaz turné fandí Bayernu Mníchov, za ktorý hrá jeho obľúbený rakúsky futbalista David Alaba, jeho 23-ročný skokanský rival fandí FC Barcelone.

Kraft práve futbal v desiatich rokoch vymenil za lyže, čo sa zo začiatku nepáčilo jeho mame Margot. Postupne sa spolu s otcom Reném a priateľkou Marisou stali jeho veľkými fanúšikmi. „Odmalička sníval, že bude skokanom na lyžiach. V minulosti som mala o neho strach. Teraz už skáče bezpečne a som na neho hrdá,“ uviedla Kraftova maminka.

Na svojej oficiálnej internetovej stránke prezradil, čo ho fascinuje na skokoch. „Milujem neopísateľný pocit, keď letím vo vzduchu a národná hymna zvyšuje môj pracovný výkon. Medzi pretekármi som si našiel veľa priateľov, s ktorými cestujeme po celom svete a zažívame skvelú zábavu,“ uzavrel Kraft.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stefan Kraft