Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampovci sa rozdelili, Vlhovú skolila choroba

Návrat Velez-Zuzulovej, choroba Vlhovej a neistý počet Žampovcov. Vo víkendových premiérových slalomoch nového ročníka vo fínskom Levi sa predstaví minimálne dvojica slovenských reprezentantov.

15.11.2014 08:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto:
Veronika Velez-Zuzulová.
debata

Po štarte v obrovskom slalome v Söldene, kde sa neprebojoval do druhého kola, si chce Adam Žampa napraviť chuť. Šiesty slalomár zo zimnej olympiády v Soči sa na najtočivejšiu disciplínu pripravoval na rakúskom ľadovci Pitztal spoločne s Japoncom Naokim Yuasom.

Za polárnym kruhom sa s bratom Andreasom pripravujú už od utorka. Zatiaľ čo v strednej Európe je jeseň pomerne teplá, na severe sa už začala zima. „Vo štvrtok tu bolo mínus dvadsať stupňov. Trať je poriadne ľadová a verím, že to vydrží až do nedeľňajších pretekov. Na tréningoch sa mi jazdí dobre a dúfam, že to prenesiem aj do súťaže. Po úvodnej rovinke prichádza strmá časť, čo sa mi páči,“ uviedol 24-ročný zjazdár.

Na štarte 1. kola v nedeľu o 10.00 by mal mať aj vďaka bodom vyjazdeným v lete v Austrálii a na Novom Zélande číslo 28. Vlani skončil v Levi na výbornej štrnástej priečke, hoci po prvom kole figuroval až na tridsiatom mieste. „Podobný výsledok by som rád zopakoval,“ dodal.

Štart o tri roky mladšieho Andreasa je zatiaľ nejasný. „V sobotu štartuje v pretekoch slalomu FIS vo švédskom Kabdalis. Podľa výsledku v ňom sa rozhodneme, či v nedeľu ostane vo Švédsku alebo sa presunieme na Svetový pohár do Fínska,“ prezradil otec Tomáš Žampa.

V mrazivej fínskej zime sa nepredstaví aktuálna juniorská majsterka sveta v slalome Petra Vlhová.

„Dostala som zápal pľúc a musela som si dať dvojtýždňové voľno. Do minulého piatka som brala antibiotiká. Už sa však cítim lepšie a pripravujem sa na ďalšie preteky,“ povedala devätnásťročná slovenská lyžiarka.

Veľký návrat na súťažné svahy zažije po zranení najlepšia slovenská zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová. Na sobotňajšie 1. kolo nastúpi od 10.00 v prvej skupine siedmich pretekárok. V sezóne 2012/2013 skončila v celkovom hodnotení slalomu na tretej priečke.

„Teším sa na atmosféru, súperky a najmä na súťažný adrenalín. Viem, že ak zajazdím svoje tréningové časy, bude to dobré. Mojím snom je raz získať malý glóbus,“ konštatovala 30-ročná Bratislavčanka.

Po minulom ročníku skončili kariéru dve jej veľké súperky – Rakúšanka Marlies Schildová a Nemka Maria Höflová-Rieschová. O konkurenciu však nebude mať núdzu. Vedľa Američanky Mikaely Schiffrinovej by mali patriť k najlepším tiež Švédky Frida Hansdotterová, Maria Pietiläová-Holmnerová, Kanaďanka Marie-Michele Gagnonová či Rakúšanka Nicole Hospová.

Medzi mužmi patrí k najväčším favoritom v slalome Rakúšan Marcel Hirscher, obhajca celkového víťazstva v Svetovom pohári i v slalome. V popredí by sa mali objavovať aj Nemec Fritz Dopfer, Francúz Alexis Pinturault či Rakúšan Benjamin Reich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Adam Žampa #Andreas Žampa