Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hôrny chlapec sníva o medaile z olympiády

V pätnástom dieli seriálu Pravdy predstavujeme športový talent Jána Koristeka, nádejného bežca na lyžiach.

30.10.2014 10:00
ján koristek Foto: ,
Ján Koristek so svojim trénerom Františkom Novodomcom.
debata (1)

Je ako z iného sveta. Vyrastal na hrebeňoch hôr vo vôni smrekových lesov – na lazoch v okolí Detvianskej Huty. Odmalička pomáhal rodičom s hospodárstvom spolu s piatimi súrodencami. V šiestich rokoch si nasadil na nohy bežky. V nepoškvrnenej prírode si na nich plní svoje sny. Na trase z Detvy do Hriňovej smerom na Hnúšťu objavil jedinečný prírodný poklad.

„Futbal a bežecké lyžovanie sú dva športy, ktoré sme mali v detstve na výber. Bežky boli snáď ešte populárnejšie. Už v prvej triede na základnej škole sme ich vytiahli, urobili si stometrovú trať a pretekali sa,“ spomína na začiatky osemnásťročný Ján Koristek.

Prečo si vybral bielu stopu?,,Lyžiari, to boli vtedy králi. Vždy sme sa na nich pozerali s úctou. Bývali priamo v škole. V papučkách zišli na vyučovanie a po ňom sa pobrali na tréning," dodáva rodák z Látok.

Talentovaný Ján Koristek sa v osemnástich... Foto: Ivan Čillík
ján koristek, beh na lyžiach Talentovaný Ján Koristek sa v osemnástich rokoch dostal medzi slovenskú elitu bežcov na lyžiach.

Pri zamrznutých šnúrkach si aj poplakal

Prvé metre na snehovej pláni skúšal doma pri chalupe. Neskôr ho sused odporučil jeho súčasnému a zatiaľ jedinému trénerovi Františkovi Novodomcovi. „Začiatky neboli jednoduché. Lyže boli nestabilné, deti hovorili, že sú ,kivkavé'. Rozhodovalo, kto sa naučí lyžovať, nebude sa báť spustiť dolu kopcom alebo dobre vyberie zákrutu. Jankovi to bolo prirodzené, nemal s tým ťažkosti. Treba priznať, že chladné počasie, tečúce ,soplíky' či zamrznuté šnúrky ho stáli zopár sĺz,“ vraví Novodomec.

Prvé úspechy zaznamenal v dvanástich. V premiérovej sezóne medzi mladšími žiakmi nenašiel premožiteľa v žiadnych pretekoch. „Už vtedy som videl jeho nesporný talent. Má výbornú pohybovú kultúru. Vie si vážiť maličkosti a len tak ľahko sa nevzdáva. K jeho plusom patrí najmä prístup. Aj preto sa vypracoval na najlepšieho juniora na Slovensku,“ tvrdí jeho kouč.

Pomalé krôčiky robí už aj na medzinárodnej úrovni. Vlani na neoficiálnych majstrovstvách Európy obsadil dvakrát piate miesto: na 7,5 km voľne a 10 km klasicky. Horúci krst ohňom zažil na minuloročných MS juniorov v talianskom Val di Fiemme. Spomedzi 110 štartujúcich skončil na klasickej desiatke na 38. mieste, hoci súťažil s o dva roky staršími pretekármi. Vrcholom v tejto sezóne bude juniorský svetový šampionát v kazašskom Almaty začiatkom februára.

Vlani absolvoval aj medzinárodný kemp v Nórsku. Pripravoval sa s výbornými lyžiarmi Astrid Jacobsenovou či Eldarom Roeningom. „Sú to úplne bežní ľudia, ktorí sa víťazmi nenarodili, ale stali sa nimi tvrdou prácou. Na lyžovaní ma baví prekonávať nemožné ciele. Je to nevyspytateľný šport a úspech závisí od viacerých faktorov,“ vraví nádejný lyžiar. K jeho vzorom patrí Švajčiar Dario Cologna, Čech Lukáš Bauer – a Slovák Martin Bajčičák.

Ján Koristek počas pretekov. Foto: Ivan Čillík
Ján koristek, beh na lyžiach Ján Koristek počas pretekov.

Sušil seno, staral sa o zvieratá

Ráno vstáva so sliepkami. Z vrchov zíde štyri kilometre do dediny, odkiaľ cestuje autobusom do Detvy. Tam študuje na strednej škole. „Autobus chodí dvakrát za deň. Do školy stíham prísť na druhú hodinu. Mám individuálny študijný plán, ale za tri roky som nemal komisionálne skúšky. Z predmetov mám najradšej biológiu a chémiu. V budúcnosti by som rád študoval zoológiu,“ dopĺňa šikovný maturant.

Telesnú výchovu nestíha, je až poslednú hodinu. Vtedy sa už presúva na tréning. „Trénujeme každý deň, niekedy aj štyri hodiny. Veľa času nám zaberú presuny, najmä na kolieskových lyžiach. Po tréningu ešte pomôžem doma. Na učenie mi príliš času neostáva. Mám šťastie, že mi to celkom páli,“ priznáva s úsmevom.

Svoj život rozdeľuje medzi školu, lyžovanie a prácu okolo domu. „Máme malé hospodárstvo so zvieratami. Chováme kravy, prasiatka, sliepky i zajace. V mladosti nás rodičia museli nabádať do roboty, teraz to už berieme ako samozrejmosť. V detstve sme neradi sušili či prevracali seno a skladali ho do kôpok. V súčasnosti si už pomáhame traktorom, na ktorom sa každý rád povozí. Najradšej som sa vždy staral o zvieratá.“

Doma mu je veselo. Okrem brata má aj štyri sestry. „V detstve bol prchký a tvrdohlavý. Nerád prehrával. Hovoril, že ak by nevíťazil, tak pri lyžovaní neostane. Odmalička bol svižný. Má vrelý vzťah k zvieratám a často si všímal veci, ktoré sme nepostrehli ani my, rodičia. V súčasnosti sa už dá na neho spoľahnúť. Som rada, že si hľadá správne hodnoty a nemárni čas,“ prezradila jeho mama.

Zapriahne poníky, zájde na faru

V lyžovaní mu pomáha aj viera. „Všetci v súčasnosti chodia k psychológom, pritom všetko, čo potrebujeme, je už dávno známe. Musíme niečím naplniť svoje vnútro. Ak mám čas, zapriahnem poníky, zoberiem sestry a ideme sa povoziť. Rád bicyklujem s kamarátmi, neraz sa stretneme aj pri ohni s heligónkou. Rád zájdem aj na faru,“ priznáva.

V osemnástich rokoch sa dostal medzi slovenskú lyžiarsku elitu. Momentálne je štvrtý najlepší bežec na lyžiach. Podarilo sa mu to v skromných podmienkach.

„Nemáme vírivky ani masáže. O to viac dbá o životosprávu, spánok a strečing. Teraz prichádzajú dva zlomové roky. Potrebuje sa dostať do profesionálnych podmienok, aby mal dvojfázové tréningy i kvalitnú regeneráciu. Ak sa mu to podarí, má predpoklady, aby sa v budúcnosti umiestňoval v prvej tridsiatke v pretekoch Svetového pohára,“ myslí si Novodomec.

Budú z nich hviezdy?
V seriáli Pravdy pod týmto názvom predstavujeme športové talenty. Už vedia, ako chutia prvé úspechy v mládežníckych kategóriách, viacerí poznajú hrdý pocit z reprezentovania Slovenska. Má ich kto objaviť? Majú kde napredovať? Čo je bodom zlomu pri prechode medzi seniorov? Aj na tieto otázky budeme hľadať u kompetentných odpovede. Prečítajte si aj profily ďalších mladých športovcov.

Na jednu sezónu má šesť párov lyží – tri na klasiku, tri na voľný štýl. „Zatiaľ si s tým vystačím, aj keď viem, že vrcholoví bežkári majú na jeden štýl aj dvadsať párov. Dávam si pozor na životosprávu. Jem potraviny, ktoré si sami vypestujeme. Spať chodím vždy okolo deviatej, dôraz kladiem aj na strečing a kompenzačné cvičenia,“ uvádza ambiciózny mladík.

Rodičia mu prízvukujú, že len športom sa uživiť nedá. „Uvedomujem si, že šport nie je v živote najdôležitejší. Chcel by som si však splniť olympijský sen, v ktorom nebude dôležité zúčastniť sa, ale zvíťaziť,“ dodáva s humorom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #športové talenty #Ján Koristek