Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová zažije premiéru, Žampa zabojuje za brata

Biela opona sa spustí počas najbližšieho víkendu v rakúskom Söldene. Na ľadovci Rettenbach vo vyše trojtisícovej nadmorskej výške tradične odštartuje sezóna v alpskom lyžovaní.

25.10.2014 08:00
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa na slalomovej trati v Soči.
debata

V obrovskom slalome bude mať Slovensko dvojnásobné zastúpenie. O prvé body v novom súťažnom ročníku sa bude usilovať Adam Žampa a Petra Vlhová. „Teším sa, že konečne začína súťažný kolotoč. Už mi to chýbalo. V Söldene sa pripravovať nedalo a posledné dni sme jazdili na ľadovci Pitztal,“ prezradil Adam Žampa.

Pred dvoma rokmi obsadil 24-ročný lyžiar v Söldene deviatu priečku, čo je doteraz jeho najlepší výsledok vo Svetovom pohári. Vlani nepostúpil do druhého kola, keď skončil na 34. mieste. „Tento kopec je technický a mám ho rád. Chcem zajazdiť dve vyrovnané jazdy a prekonať výsledok z minulého roka. Nebude to jednoduché. Na prvé kolo pôjdem až v štvrtej desiatke. Urobím všetko, aby som zabodoval a vyjazdil ďalšie miesto v ,obráku' pre brata,“ dodal piaty muž zo superkombinácie a šiesty zo slalomu na olympiáde v Soči.

Jeho o tri roky mladší brat Andreas v Rakúsku nesúťaží, keďže v obrovskom slalome má Slovensko len jednu miestenku. Vo Svetovom pohári sa môže predstaviť o tri týždne vo fínskom Levi, kedy je na programe slalom. V ňom majú slovenskí lyžiari dve miesta.

Premiéru v Söldene zažije 19-ročná Petra Vlhová. Prípravu na novú zjazdársku sezónu absolvovala s Francúzkami. Vybavila jej to Veronika Velez-Zuzulová a jej manžel Romain. Kým najlepšia slovenská zjazdárka sa pripravovala s francúzskymi slalomárkami súťažiacimi v SP, nádejná lyžiarka trénovala so ženským tímom pre Európsky pohár.

„Tri týždne sme strávili v Čile, kde boli výborné podmienky. Posledné dva týždne sme trénovali vo francúzskom Tignes, kde to bolo výrazne horšie. Celkovo bola príprava výborná. Mala som k dispozícii kompletný servisný tím i vlastného fyzioterapeuta, na čo som v minulosti nebola zvyknutá. Na tréningu sú tréneri rozdelení pri trati a majú pod kontrolou celú jazdu. Organizácia je na profesionálnej úrovni a konečne som netrénovala sama,“ uviedla Vlhová.

V stredu sa spolu s trénerom Ivanom Iľanovským presunula do dejiska prvých pretekov novej súťažnej zimy. „Napadlo asi pol metra snehovej pokrývky a stále sneží. Úvodný tréning som mala včera, ale na vedľajšom kopci. Dnes pôjdem prvýkrát naostro. Profil trate poznám len z rozprávania. Viem, že začína rovinkou, neskôr je kopec strmší a nakoniec opäť rovinka,“ doplnila.

Vlaňajšia juniorská majsterka sveta v slalome z Jasnej a 19. slalomárka z olympiády v Soči pôjde na štart prvého kola medzi poslednými. „Na tréningoch som skúšala aj super G i zjazd. Na pretekoch bude prioritou slalom, v ktorom sa predstavím vo všetkých pretekoch SP. Nejaké body sa budem snažiť uchmatnúť aj z obrovského slalomu,“ dodala sympatická Liptáčka.

Druhá Slovenka Veronika Velez-Zuzulová sa na svahy vracia po ročnej nútenej pauze spôsobenej zranením kolena. Sezónu začne až úvodným slalomom v polovici novembra v Levi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Adam Žampa #Andreas Žampa