Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanibala z ľadového koryta nabíjali silou jablká a stejky

Už viac nebude preháňať svojich, aj o dve desaťročia mladších, súperov. Legendárny sánkar Armin Zöggeler v utorok oficiálne oznámil koniec svojej nesmierne úspešnej kariéry.

16.10.2014 16:34
Armin Zöggeler Foto: ,
Armin Zöggeler.
debata

Šesť medailí z olympijských hier, šesť titulov majstra sveta či desať celkových triumfov vo Svetovom pohári. To je výpočet toho najcennejšieho z bohatej medailovej zbierky štyridsaťročného Taliana, ktorého možno pokojne označiť za najväčšiu osobnosť histórie sánkovania.

Rodák z Južného Tirolska sa vo februári veľkými písmenami zapísal do historických tabuliek. Pod piatimi kruhmi v Soči obsadil tretiu priečku a stal sa prvým športovcom, ktorý si vybojoval medailu na šiestich olympijských hrách. Premiérový bronz získal pred dvadsiatimi rokmi v Lillehammeri. O štyri roky neskôr už bral striebro a následne v Salt Lake City i Nagane zhodne zlato. Pred štyrmi rokmi vo Vancouvri sa vďaka bronzu piatimi medailami vyrovnal ďalšej sánkarskej legende Georgovi Hacklovi.

V Soči uzavrel olympijskú kapitolu opäť bronzom. Okrem toho si užil aj možnosť niesť taliansku vlajku na slávnostnom otvorení hier. Šancu dostal už pred štyrmi rokmi vo Vancouvri, no vtedy ju odmietol s vysvetlením, že sa musí sústreďovať na súťaž, ktorá štartovala na druhý deň.

„Inštinkt mi po olympiáde v Soči naznačoval, že už je ten správny čas ukončiť kariéru. Musel som si však nechať čas na rozmyslenie, aby som si bol stopercentne istý. Nechcel som sa nechať ovplyvniť emóciami,“ priznal Zöggeler krátko pred štartom novej sezóny.

Po viac ako dvadsiatich rokoch kariéry rozhodne nechce od ľadového koryta odísť. Bude pôsobiť v pozícii trénera a poradcu talianskej reprezentácie. „Mám pred sebou veľa cieľov. Teraz však myslím len na to – zostaviť tím, ktorý môže získavať medaily na majstrovstvách sveta a olympijských hrách,“ prezradil charizmatický športovec, ktorému prischla za spôsob, akým ničil v najlepších rokoch kariéry svojich súperov, prezývka Kanibal.

Zöggeler pútal na sánkach pozornosť už ako tínedžer. V štrnástich rokoch vyhral juniorský Svetový pohár a v devätnástich sa stal pevnou súčasťou talianskej seniorskej reprezentácie. O rok neskôr sa už mohol pochváliť bronzom z Lillehammeru. Vo Svetovom pohári dominoval najmä v rokoch 2004 až 2011, keď vyhral sedem z ôsmich ročníkov. Celkove dosiahol neuveriteľných 57 víťazstiev vo SP.

Po olympiáde v Soči prezradil recept na športovú dlhovekosť, perfektnú kondíciu i postavu. „Jablká. Veľa jabĺk. na obed rezance a na večeru stejk. Celý život som jedol zdravé jedlo z nášho Južného Tirolska. To je výborný základ,“ uviedol pre The New York Times. O kondíciu a postavu sa však poctivo staral aj v posilňovni, kde jeho silu obdivovali viacerí sánkarski kolegovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Armin Zöggeler