Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Adam Žampa: Jazda na lyžiach a vo ferrari sú podobné

V lete mení teplo a vodu za zimu a sneh. Po sústredení na južnej pologuli oslávil narodeniny za volantom športového ferrari.

29.09.2014 10:00
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

V súčasnosti zarezáva vo Vysokých Tatrách. „Vlani som si potvrdil, že môžem súperiť so svetovou špičkou. V novej sezóne sa chcem priblížiť k výsledkom z olympiády v Soči,“ tvrdí najlepší slovenský alpský lyžiar Adam Žampa (24).

Aké podmienky ste mali na Novom Zélande a v Austrálii?
Boli sme tam už štvrtýkrát. Vedeli sme, do čoho ideme. Prvý týždeň napadlo veľa snehu a podmienky boli výborné. V Austrálii bola najlepšia zima za posledných dvadsaťpäť rokov. Trénovali sme s domácimi lyžiarmi a pár dní aj s Američanmi – Tedom Ligetym a Nolanom Kasperom.

Splnilo päťtýždňové sústredenie účel?
Samozrejme! Tri týždne sme poctivo trénovali – ráno na svahu a poobede v posilňovni. Zvyšné dva týždne sme súťažili.

Na južnej pologuli ste získali desať medailí a šesťkrát v rade ste zvíťazili. Spokojný?
V slalome som nazbieral najlepšie možné body, ktoré som doteraz nikdy nemal. Konkurencia bola solídna. Boli tam pretekári z USA, Rakúska, Švédska či Nórska. Niektorí z nich sa pravidelne zúčastňujú aj pretekov Svetového pohára.

Ako ste si krátili čas mimo tréningov?
S otcom, bratom Andreasom a dvoma členmi tímu sme hrávali poker. Najprv o žetóny. To nemalo správne grády, tak sme začali hrať o peniaze. Všetky som prehral a musím asi viac trénovať. Okrem toho sme si pochutnávali na stejkoch z hovädzej sviečkovice.

Stihli ste si počas leta užiť aj teplo?
Po prvom sústredení vo Francúzsku sme si začiatkom júla odskočili na päť dní do Chorvátska. Zopár teplých dní som si užil aj počas kondičnej prípravy na Slovensku.

Ideálna dovolenka je skôr v lete pri mori alebo v zime na horách?
Viem si predstaviť, že si v lete na pár dní oddýchnem pri mori a zrelaxujem. Teraz na to nie je čas, možno po kariére.

Kde sa momentálne pripravujete?
Posledné dva týždne máme kondičnú prípravu vo Vysokých Tatrách. V pondelok odchádzame na ľadovec do Rakúska, kde budeme dolaďovať formu na prvé kolo Svetového pohára v Söldene 25. októbra.

Na zimných olympijských hrách v Soči 2014 ste si piatym miestom v superkombinácii a šiestym v slalome postavili latku riadne vysoko. Aké ciele si dávate pred novou sezónou?
Vlani som si dokázal, že je možné jazdiť na špici. Chcem naďalej podávať stabilné výkony a vo Svetovom pohári sa priblížiť k výsledkom z olympiády. Najdôležitejšie je, aby som bol zdravý, nech môžem súťažiť naplno.

Na ktoré disciplíny sa budete sústreďovať?
Najlepšie body i štartovacie číslo mám v slalome. V ňom chcem dosiahnuť najviac. V prvej pätnástke som aj v superkombinácii a nejaké preteky chcem ísť aj v obrovskom slalome. Možno začnem skúšať aj super G. Nechcem sa špecializovať len na jednu disciplínu. Do budúcnosti sa chcem sústrediť na všetky.

Po zimnej olympiáde v Soči ste dostali ponuku od Rusov, aby ste lyžovali v ich farbách. Odmietli ste ju s vierou, že sa naplnia sľuby, ktoré ste po olympiáde dostali. Stalo sa?
Som Slovák a odmalička som túžil reprezentovať našu krajinu. Sľuby sa pomaly začínajú napĺňať. Dostal som tri hlavné zdroje podpory – od Národného športového centra, od VŠC Dukla Banská Bystrica i od Slovenského olympijského výboru. Je pozitívne, že sa začali diať konkrétne činy. Mrzí ma len, že podpora od Slovenskej lyžiarskej asociácie je zatiaľ nulová.

Veríte, že po nástupe nového prezidenta asociácie Františka Repku sa to zmení?
Tieto veci má na starosti otec. Viem, že už spolu sedeli a ďalšie rokovanie ešte prebehnú. Ja sa chcem sústrediť na lyžovanie.

Zúčastnili ste sa aj na otvorení najvyššie položeného kníhkupectva v strednej Európe – na Skalnatom plese. Aké knihy obľubujete?
Mám rád autobiografie športovcov. Naposledy som čítal o tenistovi Novakovi Djokovičovi. Zaujímajú ma aj knihy o pozitívnom myslení.

K nedávnym narodeninám ste dostali jazdu na Ferrari 458 Italia Spider. Ako k tomu došlo?
Sponzor mi sľúbil, že ak sa umiestnim do desiateho miesta v pretekoch SP alebo na ZOH, požičia mi svoje ferrari. Pri hľadaní vhodného termínu to vyšlo na moje narodeniny. Keď som v ňom sedel, mal som zimomriavky po celom tele. Som obrovský fanatik do áut a obdivujem športové autá tejto značky. Splnil sa mi jeden z mojich snov. Jazda na ferrari a jazda lyžiach sú veľmi podobné. Pohodlnejšie sa však cítim v mojej Škode Superb (smiech).

Aký ste šofér?
Snažím sa jazdiť zodpovedne a dodržiavať predpisy. Moje pocity vďaka rýchlosti z lyžovania sú iné a keď sa na diaľnici zarozprávam na tachometri sa ukáže číslo, pri ktorom by som mohol dostať mastnú pokutu. Vždy sa však rýchlo spamätám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa