Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulovej ubudla súperka. Kráľovná slalomu ukončila kariéru

Kráľovná slalomu Marlies Schildová ako 33-ročná ukončila hviezdnu kariéru. Tento krok zvažovala od konca uplynulej sezóny a teraz sa definitívne rozhodla.

02.09.2014 11:45 , aktualizované: 12:59
Marlies Schildová Foto: ,
Marlies Schildová.
debata

Víťazka 37 podujatí Svetového pohára, z toho 35 v slalome, povedala, že nastal čas na nové životné výzvy. Schildová to oznámila so slzami v očiach na rozlúčkovej tlačovej konferencii vo Viedni. V publiku bol prítomný aj jej partner a tiež skvelý rakúsky reprezentant v točivých disciplínach Benjamin Raich.

„Ako malé dievča som mala sen, ktorý som si splnila. Som rada, že som mohla roky lyžovať a byť úspešná. Teraz sa však musím vydať inou cestou v živote. Prišlo obdobie pre zmenu cieľov a snov. Mám 33 rokov a žena v tomto veku už musí rozmýšľať, čo ďalej,“ cituje Schildovú server ORF.

Marlies Schildová vyhrala 29. decembra 2013 v Lienzi tridsiaty piaty raz preteky SP v slalome, čím sa v historickom rebríčku úspešnosti v tejto najtočivejšej disciplíne dostala na prvé miesto pred švajčiarsku legendu Vreni Schneiderovú. V slalome má aj titul majsterky sveta z roku 2011 z Garmisch-Partenkirchenu a spolu s inými disciplínami tiež tri strieborné a dve bronzové medaily. Malý glóbus za celkový sezónny triumf v slalome získala štyrikrát. V bohatej zbierke úspechov jej chýba iba zlato zo zimných olympijských hier. Spod piatich kruhov vydolovala „len“ tri strieborné (jednu z nich v kombinácii) a jednu bronzovú medailu. „Ďakujem všetkým, ktorí mi za tie roky pomáhali. Najviac rodine, ktorá ma priviedla k lyžovaniu, Bennimu, a tiež lyžiarskemu zväzu,“ poďakovala sa M.

Schildovej vysnívané zamestnanie jej okrem množstva úspechov prinieslo aj veľa bolesti. Dlhoročná súperka Slovenky Veroniky Velez-Zuzulovej prekonala šesť operácií kolien a najmä ťažký pád z 9. októbra 2008 v Söldene, keď niekoľko mesiacov jej pokračovanie v kariére doslova viselo na vlásku. Komplikovaná zlomenina holennej a lýtkovej kosti ju stáli celú jednu sezónu, ale 29. decembra 2009 bola na pretekoch SP v Lienzi opäť najvyššie na stupňoch pre víťazky. "Som hrdá na to, že som po problémoch zakaždým našla v sebe dostatočnú silu vrátiť sa naspäť,“ povedala Schildová.

Šéf rakúskeho lyžovania Peter Schröcksnadel označil Schildovú za výnimočnú slalomárku a športovkyňu. „Pre Rakúsko vybojovala toľko víťazstiev, že oveľa viac to už ani nešlo. Želám jej do budúcnosti len to najlepšie,“ cituje ORF Schröcksnadela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marlies Schildová