Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sanitra odchádza od Kuzminovej, bude trénovať mužov

Slovenské biatlonové reprezentácie majú nových trénerov. Mužov povedie Juraj Sanitra a ženy Pavel Kobela.

10.06.2014 15:32
Juraj Sanitra Foto:
Juraj Sanitra.
debata

O dĺžke ich reprezentačných zmlúv ako aj o finančných detailoch sa ešte len bude rokovať. V Banskej Bystrici o tom rozhodlo prezídium Slovenského zväzu biatlonu bez výberového konania.

Za Sanitru sa vyslovilo 12 z 13 členov prezídia SZB, jeden bol proti. Za Kobelu hlasovali rovnako 12 členovia prezídia a jeden sa zdržal. Doterajším reprezentačným trénerom slovenských biatlonistov Rakúšanovi Josefovi Obererlacherovi (ženy) a Nemcovi Manfredovi Geyerovi (muži) sa ešte 30. apríla skončili zmluvy a zväz nemal záujem o ich predĺženie. Staronový prezident SZB Ján Hyža sa pri úspešnom obhájení svojej funkcie koncom apríla vyjadril, že chce mať na pozíciách reprezentačných trénerov odborníkov zo slovenských zdrojov, najlepšie z VŠC Dukla Banská Bystrica. Toto jeho želanie sa mu teraz splnilo.

Zaujímavo vyznieva fakt, že nový tréner ženskej zložky Pavel Kobela sa doteraz počas svojho pôsobenia v biatlone venoval výlučne mužom a Juraj Sanitra zasa prevažne ženám. Prezídium SZB sa však zhodlo na zmene.

„Návrh predostrel Pavel Kobela, ktorý po siedmich rokoch pri mužoch potreboval zmenu. Spoločnú reč našiel už aj s osobným trénerom našej úspešnej olympioničky Anastasie Kuzminovej, jej manželom Danielom Kuzminom. Aj preto sme ponúkli Jurajovi Sanitrovi funkciu reprezentačného trénera mužov, čo uvítal. Obaja reprezentační koučovia sú zároveň aj trénermi vo VŠC Dukla. Bol to jeden z našich cieľov, aby národné tímy viedli práve tréneri pôsobiaci v armádnom športovom centre. Zároveň sme nechceli duplicitu. Bol by to zbytočný prepych, aby mali reprezentanti v Dukle osobného aj reprezentačného trénera,“ uviedol pre agentúru SITA prezident SZB Ján Hyža.

Sanitra končí pri Kuzminovej, u mužov chce zlepšiť streľbu Juraj Sanitra zároveň končí vo funkcii streleckého trénera Anastasie Kuzminovej. Z ich vzájomnej spolupráce vzišli okrem iných úspechov aj dve zlaté olympijské medaily. Sanitra tvrdí, že táto zmena bola dlhodobo pripravovaná a nejde o žiadnu senzáciu.

„Dohodli sme sa na tom už počas olympijského roka bez ohľadu na výsledok na ZOH v Soči, čiže nejde o prekvapenie. Situácia v minitíme Kuzminová bola plánovaná dlhodobo. Uzavreli sme určité obdobie. Dosiahli sme maximum a teraz ma čaká nová výzva,“ uviedol na utorkovej TB nový tréner mužov Juraj Sanitra.

Sanitra nie je pri mužoch úplný nováčik. V rokoch 2002 – 2010 s ročnou prestávkou bol práve on osobným trénerom Pavla Hurajta. Aj tieto skúsenosti chce preniesť do reprezentačného mužského tímu.

„Našli sme s chlapcami v tíme spoločné porozumenie aj jednotné myslenie. Verím, že sa nám podarí splniť ciele, ktoré sme si stanovili. Určite sa nechcem uspokojiť s doterajšími umiestneniami okolo 20. až 30. miesta v pretekoch Svetového pohára. Potenciál družstva mužov je vyšší. Kondične sú naši pretekári dobre pripravení, ale zmena myslenia musí nastať pri streľbe. Mojou túžbou je, aby sme dosiahli v nasledujúcej sezóne na vrcholných pretekoch minimálne dve umiestnenia do 10. miesta a podaril sa nám podobný zázrak ako v prípade Pavla Hurajta v minulosti. Reprezentačný tím chcem budovať aj pre zimné olympijské hry v Pjongčangu 2018. Mojou úlohou bude presvedčiť Mateja Kazára, Miroslava Matiaška a Dušana Šimočka, aby zotrvali až do konca olympijského cyklu,“ načrtol svoje predstavy Sanitra. Jeho asistentom bude Ján Šulej, ktorý bude mať prioritne na starosti preteky nižšej kategórie IBU Cup. Spolupracovať by chceli aj s odborníkmi na fyziológiu a biochémiu.

Kobela už konzultoval s Kuzminom plán prípravy

Biatlonový reprezentačný životopis nového trénera žien Pavla Kobelu obsahoval doteraz len mužské kapitoly. V roku 2007 bol asistentom trénera pri mužskej reprezentácii. V rokoch 2008 – 2010 bol hlavným trénerom mužov a neskôr sa tam vrátil na pozíciu asistenta. Novú úlohu v kvalitnom tíme žien, ktorého členkou bude aj Kuzminová, považuje za veľkú výzvu.

„Je pre mňa zaväzujúce prijať trénerskú úlohu v tíme s olympijskou víťazkou Nasťou Kuzminovou a skvelou pretekárkou Jankou Gerekovou, ktorá pravidelne bodovala vo Svetovom pohári. Chcem utvoriť prostredie, kde nebudú vznikať rozbroje. Doposiaľ bol ženský kolektív rozbitý na minitímy. Teraz by mohli staršie pretekárky potiahnuť tie mladšie. Prvý cieľ som už splnil – s osobným trénerom Kuzminovej sme skonsolidovali tréningový plán. Podľa neho sa Nasťa Kuzminová bude zúčastňovať na spoločných sústredeniach s reprezentačným tímom. Najmä strelecké tréningy absolvuje spoločne s naším tímom. Janka Gereková sa tiež zaradila do reprezentačného tímu a bude plne pod mojím vedením. Mojím prvým asistentom bude práve Daniel Kuzmin, druhým Lukáš Daubner a tretím Anna Murínová. Daubner by mal v lete fungovať ako asistent a v zime by mal rozšíriť servisný tím,“ informoval Pavel Kobela. K cieľom na nasledujúcu sezónu ešte poznamenal:

„Konkrétne ciele si dávať nebudeme. Želám si však najmä, aby mladé pretekárky začali bodovať vo Svetovom pohári a ženská štafeta sa umiestnila na majstrovstvách sveta do 8. miesta.“

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Juraj Sanitra