Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéfka krakovskej kandidatúry rezignovala pre štvavú kampaň

Šéfka kandidatúry Krakova na usporiadanie zimných olympijských hier 2022 Jagna Marczulajtisová-Walczaková rezignovala na svoju funkciu.

13.04.2014 09:46
Jagna Marczulajtisová-Walczaková Foto: ,
Jagna Marczulajtisová-Walczaková.
debata

Dôvodom je štvavá kampaň voči nej a jej rodine. Manžel funkcionárky mal podľa obvinení údajne ponúkať novinárom financie, aby písali pozitívne články o kandidatúre. Krakov sa uchádza o usporiadanie ZOH 2022 spoločne so Zakopaným a slovenskou Jasnou, kde by na svahoch Chopka mali byť súťaže alpských lyžiarov.

„Vzhľadom na štvavú kampaň voči mojej osobe a celkovo nepriateľskú klímu voči projektu môže moja rezignácia pomôcť pri napĺňaní hlavného cieľa, aby bol Krakov hostiteľským mestom ZOH 2022. Hlboko ľutujem súčasnú situáciu,“ uviedla v stanovisku Jagna Marczulajtisová-Walczaková.

Podľa obvinení sa Andrzej Walczak mal stretnúť s lokálnymi novinármi v Poľsku a ponúknuť im peniaze za pozitívne články o kandidatúre, kým jeho manželka bola na konferencii v Turecku. V Poľsku sa v poslednom čase objavili pochybnosti o úspechu referenda o kandidatúre, ktoré sa uskutoční 25. mája. Primátor Krakova Jacek Majchrowski však verí, že verejnosť snahy mesta podporí.

Marculajtisová-Walczaková je bývalá snoubordistka, ktorá Poľsko reprezentovala na ZOH 1998, 2002 a 2006. Aj po rezignácii chce naďalej podporovať kandidatúru. O usporiadanie ZOH 2022 sa uchádzajú aj Peking, Almaty, Ľvov a Oslo. Definitívne rozhodnutie o usporiateľovi padne 31. júla 2015 v Kuala Lumpure. Informácie zverejnil web Gazety Wyborcza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jagna Marczulajtisová-Walczaková