Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová zvládla aj grónsku zimu. V maratóne dobehla druhá!

Dvojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová má za sebou úspešnú premiéru na najnáročnejšom lyžiarskom bežeckom maratóne v Grónsku.

07.04.2014 17:34
Anastasia Kuzminová Foto:
Anastasia Kuzminová.
debata (1)

Na trojdňových pretekoch Arctic Circle Race na 160 km dlhej trati dobehla v ženskej kategórii do cieľa na skvelom druhom mieste. Nad sily 29-ročnej slovenskej reprezentantky bola iba Grónčanka Niviaq Chemnitz Bertelsenová, ktorá ju zdolala o vyše 25 minút a prestížne preteky na západe Grónska vyhrala už šiesty raz. Tretia skončila Američanka Leslie Halová. Kuzminová sa od začiatku pretekov, ktorých jednotlivé etapy merali 57,5 km, 46,9 km a 55,9 km, držala na druhom mieste a svoje postavenie udržala až do cieľa.

„Po druhom dni som pochopila, že už na celkové víťazstvo nemôžem pomýšľať, preto som sa sústredila na obhájenie druhej pozície,“ cituje 29-ročnú biatlonovú šampiónku pôvodom z Ruska server Grönland Today. V mužskej kategórii obsadil Kuzminovej manžel Daniel Kuzmin reprezentujúci Izrael šieste miesto. Zvíťazil Grónčan Martin Möller. Celkovo sa na pretekoch zúčastnilo 150 pretekárov z 15 krajín, viacerí odstúpili už po 1. etape. Žien dobehlo do cieľa tridsaťosem.

Už 18. ročník najnáročnejšieho lyžiarskeho maratónu na svete Arctic Circle Race sa odohrával v krajine večného ľadu a snehu v západnom Grónsku severne od polárneho kruhu. Súčasťou pravidiel okrem striktného dodržania klasického štýlu lyžovania bolo aj to, že batoh s osobnými vecami si musí každý účastník počas celej etapy nosiť na chrbte a nesmie ho ani raz zhodiť. Nocovalo sa vo vykurovaných stanoch priamo pri trati. Každý pretekár musel zároveň prejsť všetkými kontrolnými bodmi, ktoré boli pod drobnohľadom rozhodcov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová