Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová skončila podľa hodnoty pódií štvrtá

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová (29) má za sebou najúspešnejšiu sezónu v kariére.

24.03.2014 14:33
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata

V konečnom poradí Svetového pohára obsadila šieste miesto a k tomu pridala aj zlatú medailu v rýchlostných pretekoch na zimných olympijských hrách v Soči. Ak by sa ako kritérium kvality bral počet a lesk pódiových umiestnení v rámci pretekov SP a ZOH, čiže medailových pozícií do tretieho miesta v celej sezóne, Kuzminovej by vo svetovej konkurencii patrila s bilanciou 3–1–0 dokonca štvrtá priečka. K triumfu v šprinte v Soči pridala uplynulý víkend v nórskom Osle aj prvenstvá v stíhačke a v pretekoch s hromadným štartom a ešte z úvodu sezónu mala z nórskeho Östersundu na konte druhé miesto z vytrvalostných pretekov.

„Každá sezóna je niečím výnimočná. Aj táto bola. Počas nej som bola viac v druhej desiatke celkového poradia než v tej prvej, dlho som to nezvládala najmä po streleckej stránke. V závere sezóny som si však po úspechu na olympijských hrách utvorila pohodu a to sa odrazilo aj na záverečných dobrých výsledkoch,“ hodnotila Kuzminová.

Hoci veľký glóbus pre celkovú víťazku Svetového pohára získala druhý raz v kariére Fínka Kaisa Mäkäräinenová, suverénkou uplynulej sezóny čo do počtu aj hodnoty účastí na stupňoch pre víťazky bola Bieloruska Daria Domračevová. Trojnásobná olympijská šampiónka zo Soči sa celkovo sedemkrát tešila z víťazstva v pretekoch a pridala aj dve druhé a dve tretie miesta. Druhá Mäkäräinenová ukončila sezónu s bilanciou 4–4–1 a tretia Češka Gabriela Soukalová s troma víťazstvami a jedným druhým aj tretím miestom. Nórka Tora Bergerová, ktorá po záverečných pretekoch v Osle ukončila bohatú a úspešnú kariéru, sa rozlúčila s bilanciou 1–6–2 na šiestom mieste medailového poradia.

Celkovo sa na stupne víťazov v odchádzajúcej sezóne postavilo až 29 biatlonistiek z 15 krajín, aspoň jedno prvé miesto si pripísalo dvanásť z nich. Ide o rekordné čísla v histórii Svetového pohára.

Medailové poradie sezóny 2013/14 v biatlone žien (preteky SP + ZOH):
1. Daria Domračevová (Biel.) 7–2–2, 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 4–4–1, 3. Gabriela Soukalová (ČR) 3–1–1, 4. Anastasia Kuzminová (SR) 3–1–0, 5. Selina Gasparinová (Švaj.) 2–1–0, 6. Tora Bergerová (Nór.) 1–6–2, 7. Synnöve Solemdalová (Nór.) 1–1–1, 8. Andrea Henkelová (Nem.) 1–1–0, 9. Vaľ Semerenková (Ukr.), Katharina Innerhoferová (Rak.), Ann Kristin Flatlandová (Nór.) a Anais Bescondová (Fr.) všetky 1–0–0.

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová