Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hreje ma olympijské zlato a pekný záver sezóny

Záver sezóny ako lusk! Biatlonistka Anastasia Kuzminová, dvojnásobná slovenská olympijská víťazka, absolvovala na nórskom severe svoj najúspešnejší víkend. So zlatým repete i s gratuláciou od nórskeho kráľa. V sobotu vyhrala stíhacie preteky, v nedeľu preteky s hromadným štartom.

23.03.2014 17:10 , aktualizované: 23:30
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Biatlonistka Anastasia Kuzminová.
debata (3)

„Som veľmi rada, že som takto krásne zvládla záver náročnej sezóny,“ vravela z dejiska.

V sobotu i v nedeľu ste sa do čela posúvali postupne. Kedy ste vedeli, že vás už nik nepredbehne?
V sobotu som to mala o niečo jednoduchšie, hoci na víťazstvo som pred pretekmi nepomýšľala. Na víťazku šprintu som mala dosť veľkú stratu. Situácia sa však vyvinula tak, že vďaka streľbe som súperky predstihla a vyhrala som so značným náskokom. Nedeľňajšie preteky boli napínavé takmer až do cieľa. Trošku sa zmenili podmienky, nasnežilo. Mala som však perfektne pripravené lyže, v zjazdoch som zíslavala náskok – a aj trochu šťastia v tom, že moje najväčšie súperky sa tiež neráčili so streľbou.

V poslednom úseku ste sa vzdialili konkurentkám, medzi ktorými bola aj Bieloruska Daria Domračevová, trojnásobná olympijská víťazka. Neobávali ste sa jej finišu?
Snažila som sa na to nemyslieť. Cítila som, že mám víťazstvo na dosah, že som k nemu veľmi blízko, a tak som sa sústredila na udržanie náskoku. A vyšlo to! Mala som informácie o situácii za mnou, sily som si rozložila dobre.

Po šiestom mieste vo štvrtkových rýchlostných pretekoch ste povedali, že stíhacie budú zábava. Ako ste to mysleli? Tušili ste, že prídu vaše chvíle?
To dopredu neviete, no snažila som sa rozlúčiť so sezónou čo najkrajšie. Areál v Holmenkollene patrí k mojim obľúbeným, cítila som pohodu, aj keď v závere sezóny sily ubúdajú.

To je aj vysvetlenie kolísavej streľby aj najlepších biatlonistiek? Vyhrať so štyrmi nepresnými výstrelmi je nevšedné…
Áno, no niekedy to tak vyjde. V poslednom kole Svetového pohára sa už hlási únava, telo už tak neposlúcha, čo sa odzrkadľuje aj na strelnici. Najmä streľba postojačky býva nevyspytateľná. Mňa teraz podržala.

Motivoval vás aj prípadný postup na šieste miesto v konečnom hodnotení Svetového pohára, čím by ste si o jednu priečku zlepšili osobné maximum?
Aj to bol motív, mali sme to spočítané. Vedela som, že ma od šiesteho miesta delí pár bodov. Ak skončím na popredných miestach, tak si môžem polepšiť. Teší ma, že sa tak stalo.

Aký pocit vo vás prevláda po skončení olympijskej sezóny?
Bezprostredne po jej skončení prevláda spokojnosť. Veľmi si cením a som šťastná, že som v Soči v rýchlostných pretekoch obhájla olympijské zlato. Som rada, že mi vyšiel aj záver sezóny, že som opäť potešila svojich blízkych i ľudí na Slovensku. Trochu ma mrzí, že som v prvej polovici sezóny po úspešnom vstupe do nej druhým miestom vo vytrvalostných pretekoch vo švédskom Östersunde nedosiahla viac umiestnení v prvej desiatke.

Čo vás čaká v najbližších dňoch?
Veľmi sa teším na návrat domov a na syna Jeliseja. Začiatkom apríla absolvujeme s manželom Danielom ultramaratón na bežkách v Grónsku. Za tri dni absolvujeme 160 kilometrov, spať budeme v stanoch. Bude to pre mňa nová skúsenosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová