Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá Vlhová! Napodobnila Zuzulovú a je majsterkou sveta

Slovenka Petra Vlhová sa stala majsterkou sveta v slalome dievčat v rámci juniorských majstrovstiev sveta v alpských lyžiarskych disciplínach v Jasnej v Nízkych Tatrách.

28.02.2014 14:00 , aktualizované: 17:30
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (4)

Osemnásťročná Liptáčka po treťom mieste v 1. kole predviedla v domácom prostredí v druhej jazde výborný výkon a druhým najlepším časom sa dostala na prvé miesto s náskokom 17 stotín sekundy pred druhou Švédkou Charlottou Säfvenbergovou. Tretia skončila Nemka Marina Wallnerová (+0,59 s). Obhajkyňa zlata Magdalena Fjällströmová po prvom kole viedla, ale v druhom vypadla v strednej časti trate.

„Som veľmi, veľmi šťastná, že sa mi to podarilo. Navyše doma, pred vlastnými fanúšikmi a po zranení, ktoré ma v tejto sezóne na dlhší čas pribrzdilo. Tak trochu som pred druhým kolom dúfala, že sa môžem posunúť vyššie, lebo Švédka, ktorá po prvom kole viedla, jazdí štýlom buď – alebo a nakoniec aj vypadla. Je to pre ňu zlé, ale pre mňa dobré. Ďakujem všetkým, ktorí ma doteraz podporovali a verili mi – rodičom, svojmu tímu, ale aj Veronike Velez-Zuzulovej, ktorá ma podporovala aj tu v Jasnej,“ povedala v cieli Petra Vlhová, ktorá si zlatom z MSJ vybojovala právo štartu vo finále Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide. „Viem, že Veronika tie preteky komentovala v televízii. A určite poriadne ziapala pri mojej jazde… Som veľmi rada, že sem prišla a pomáhala mi. Toto víťazstvo patrí aj jej,“ podotkla nová juniorská majsterka sveta.

Spokojný bol aj Vlhovej tréner Ivan Iľanovský. „Som rád, že to takto krásne vyšlo. Bolo dobré, že Peťa po prvom kole zostala v hre o medailu. Veril som, že to ustojí, ale zlato je super. V druhom kole konečne zajazdila to, čo vie v tréningu. Dúfam, že odteraz si už dá pozor aj na začiatky svojich jázd. Pôvodne sme plánovali, že po týchto majstrovstvách sveta pôjdeme na finále Európskeho pohára do Andorry, ale keďže si Petra vybojovala účasť vo finále Svetového pohára vo Švajčiarsku, tak pôjdeme tam. Je to príjemný bonus tohto skvelého výsledku. A pokúsime sa tam prvý raz v tejto sezóne zabodovať vo Svetovom pohári.“ Na otázku, ako bude vyzerať oslava, odpovedal: "Niečo určite bude a nejaký ten šampus buchneme.“

Pre talentovanú Petru Vlhovú je to už druhá medaila z MSJ v slalome – v roku 2012 získala v talianskom Roccarase bronz, vlani v kanadskom Mont St. Anne bola štvrtá. Vlhová má v zbierke aj zlato zo zimných olympijských hier mládeže v Innsbrucku 2012. Jej maximom vo Svetovom pohári je zatiaľ jedenáste miesto pri debute v prestížnom seriáli v Semmeringu v decembri 2012. Na ZOH 2014 v Soči skončila v slalome na 19. pozícii a v obrovskom slalome na 24. priečke.

V roku 2002 sa juniorskou majsterkou sveta v slalome stala Veronika Zuzulová, slovenské lyžovanie má už dve zlaté medaily v tejto disciplíne.

Výsledky – MSJ v alpskom lyžovaní:

Slalom junioriek: 1. Petra Vlhová (SR) 1:36,09 min, 2. Charlotta Säfvenbergová (Švéd.) +0,17 s, 3. Marina Wallnerová (Nem.) +0,59, 4. Paula Moltzanová (USA) +1,08, 5. Elisabeth Kappaurerová (Rak.) +1,43, 6. Lila Lapanjová (USA) 1,75,…42. Daniela Kamenická +13,05, 46. Eva Trajčíková +15,95, 47. Andrea Saxová +19,50,…Katarína Miklošová (všetky SR) – nedokončila 1. kolo

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Veronika Zuzulová