Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminovej sa ušlo kráľovské prijatie, vítalo ju sedemtisíc ľudí

Ako kráľovná sa v stredu večer pri slávnostnom prijatí na námestí v Banskej Bystrici musela cítiť zlatá olympijská medailistka Anastasia Kuzminová.

26.02.2014 19:29
Kuzminová, Sanitra, Jelisej Kuzmin, Daniel Kuzmin Foto: ,
Anastasia Kuzminová s trénerom Jurajom Sanitrom (vľavo), synom Jelisejom a manželom Danielom na banskobystrickom námestí.
debata (8)

Nielen kvôli fantastickej atmosfére, o ktorú sa postaralo okolo 7-tisíc ľudí, ale aj pre kráľovskú korunu, ktorú jej z vďaky za úspech v Soči venoval za všetkých Slovákov prezident Slovenského zväzu biatlonu Ján Hyža.

Námestie SNP sa po štyroch rokoch od olympiády vo Vancouveri opäť mohlo vďaka zlatému kovu slovenskej biatlonistky zaplniť až po okraj. Prišli Banskobystričania, no i cezpoľní. V dave bola aj skupina siedmakov z Partizánskeho, ktorá je cez týždeň na lyžiarskom výcviku na Donovaloch. Telocvikár školy Peter Vraniak, ktorý mal mládežníkov na starosti, povedal, že kilometre, ktoré museli prejsť neľutovali. „Chceli sme využiť, že sme boli neďaleko Banskej Bystrice. Nasti prajeme, aby sa jej aj v budúcnosti darilo aspoň tak ako doteraz,“ zdôraznil učiteľ telocviku.

Na olympijskú šampiónku sa prišiel pozrieť aj Banskobystričan Daniel Maruniak. Ako bývalý brankár banskobystrickej futbalovej Dukly športu rozumie. „Nasťa dosiahla výborný výsledok. Škoda, že druhá medaila ako pred štyrmi rokmi sa už nepodarila, no aj tak nás reprezentovala najlepšie ako mohla. Takých poctivých a skromných športovcov potrebujeme. Dúfam, že ju ešte uvidíme aj na nasledujúcej olympiáde,“ zdôraznil.

Krátko po 17. hodine, keď sa už na pódiu oproti banskobystrickej šikmej veži vystriedali viacerí olympionici vrátane úspešného Adama Žampu, či s kariérou sa lúčiaceho Pavla Hurajta sa diváci dočkali aj obľúbenej športovkyne. Vítali ju skandovaním: Kto je najlepší? Nasťa. Aká je Nasťa? Zlatá. Kto ju miluje? Banská Bystrica. Kuzminová dostala od vďačných nielen Banskobystričanov viaceré dary. Okrem koruny aj detviansky ľudový kroj, ktorý jej venoval primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

„Je neuveriteľné, čo ste tu pre mňa urobili. Viete, aké mám rozbúchané srdce?“ reagovala s dojatím a slzami v očiach rodáčka z ruskej Ťumene. Na otázku, či môže porovnávať túto olympiádu a prijatie v Banskej Bystrici po nej s vancouverskou spred štyroch rokov ukázala zmysel pre humor. „Vtedy som mala na krku dve medaily, teraz mám jednu. Vtedy to bola väčšia záťaž, ale už som staršia…“

S námestím sa Kuzminová rozlúčila po osemnástej hodinke, po tom, ako si na pódiu zatancovala Kalinku. Lúčila sa slovami ďakujem, no ľudí najviac potešila prísľubom, že s reprezentačnou kariérou sa rozlúči až po ďalšej olympiáde v Pjongčangu.

Takže na banskobystrickom námestí zasa o štyri roky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Soči 2014