Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

ZOH 2022 podporuje 79 % obyvateľov regiónu Liptova

Viac ako tri štvrtiny obyvateľov Liptovského Mikuláša a okolitých dotknutých obcí (Demänovská Dolina, Pavčina Lehota, Liptovský Ján, Lazisko a Závažná Poruba) súhlasia, aby sa v ich regióne konali v prípade úspechu kandidatúry Krakova zjazdárske súťaže zimných olympijských hier 2022.

08.01.2014 12:19
Jasná - Záhradky Foto: ,
Stredisko Jasná.
debata

Vyplýva to z telefonického prieskumu verejnej mienky, ktorý začiatkom decembra na objednávku Slovenského prípravného výboru ZOH Krakov 2022 uskutočnila na vzorke 500 respondentov vo veku od 18 rokov agentúra Focus. O výsledkoch informuje web Slovenského olympijského výboru olympic.sk.

Oficiálnym kandidátom na usporiadanie zimných olympijských hier 2022 je poľský Krakov. Keďže poľská strana nemá adekvátne prírodné podmienky na súťaže v alpskom lyžovaní, rozhodla sa spolupracovať so Slovenskom a plánuje využiť nízkotatranské stredisko Jasná. Celkovo až 79 % opýtaných súhlasí s tým, aby sa na svahoch Chopka konali súťaže v zjazdovom lyžovaní v rámci ZOH 2022. Rozhodne súhlasí 57 % a skôr súhlasí 22 %.

S konaním súťaží vyslovilo svoj nesúhlas 15 % respondentov, z nich 9 % rozhodne nesúhlasí. „V rámci prieskumu si až 62% opýtaných myslí, že prípadné uskutočnenie súťaží v zjazdovom lyžovaní v rámci ZOH Krakov 2022 v stredisku Jasná – Nízke Tatry by prinieslo pre okolitý región viac výhod ako nevýhod,“ píše web Slovenského olympijského výboru.

Poliaci pri príprave kandidatúry využili výnimku pre ZOH v Olympijskej charte, podľa ktorej sa môžu konať na území iného štátu len disciplíny, pre ktoré kandidát nemôže usporiadať súťaže v dostatočnej kvalite. Výber dejiska ZOH 2022 je rozdelený do dvoch fáz. V prvej na základe odporúčania pracovnej skupiny vyberie exekutíva MOV finalistov zo šestice Krakov, Almaty, Peking, Ľvov, Oslo a Štokholm.

Vybraní kandidáti sa potom budú na zasadnutí MOV 31. júla 2015 v Kuala Lumpure uchádzať o právo zorganizovať podujatie. Všetci šiesti ašpiranti musia do 14. marca 2014 doplniť svoje prihlášky o konkrétne projekty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #ZOH 2022 #jasná