Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marec 2013: Krakov sa uchádza o olympiádu. So slovenskou pomocou

To, o čom sa v závere minulého roku špekulovalo, nabralo v predchádzajúcich mesiacoch reálne kontúry. Kandidatúre poľského Krakova na zimné olympijské hry v roku 2022 s prispením slovenského lyžiarskeho strediska Jasná požehnali politické špičky v oboch krajinách.

30.12.2013 06:55
debata

V prípade úspechu by sa v Demänovskej doline uskutočnili súťaže v alpskom lyžovaní. Poliaci boli pôvodne ochotní prenechať Slovákom aj hokejový turnaj mužov a žien. V návale eufórie sa potom o olympijskom hokeji rečnilo aj v slovenskom parlamente a najväčší optimisti už navyšovali kapacitu hľadiska novopostavených štadiónov v Poprade a Liptovskom Mikuláši. Ale prerátali sa. Súčasné znenie Olympijskej charty totiž dovoľuje zorganizovať mimo hostiteľskej krajiny len tie súťaže, na ktoré nemá vhodné geografické podmienky. To je prípad zjazdového lyžovania, ale nie hokeja. So žiadosťou o výnimkou zástupcovia Krakova neuspeli.

Poľské mesto bude mať silných súperov – kazašské Almaty, ukrajinský Ľvov, nórske Oslo, čínsky Peking a švédsky Štokholm. „Nórsko i Švédsko sú krajiny s obrovskými tradíciami v zimných športoch. Nóri by určite dokázali zorganizovať hry rozumne a efektívne a sú veľkým favoritom, ale k škandinávskym mestám by som priradil aj Krakov. Považujem ho za takmer rovnocenného kandidáta," tvrdí šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Do marca 2014 podá Krakov kompletnú prihlášku a rozkrúti sa kolotoč prezentácií, rokovaní a lobingu. Len na samotnú kandidatúru vyčlenila slovenská vláda takmer pol milióna eur. Medzinárodný olympijský výbor najskôr zúži počet uchádzačov a o dejisku ZOH 2022 sa rozhodne vo finále v Kuala Lumpure v novembri 2015. Slovensko sa v minulosti uchádzalo o zimnú olympiádu dvakrát, ale kandidatúra Popradu-Tatier na ZOH 2002 ani ZOH 2006 neuspela.

Ďalšie udalosti marca 2013

Prísnejšie maturity

Maturanti mali prísnejšie kritériá na zloženie skúšky dospelosti. Do úvahy sa viac brala aj úspešnosť v písomnej časti, ktorú nezvládlo vyše tisícky maturantov. Problém mali najmä študenti stredných odborných škôl pri maturite z cudzích jazykov a slovenčiny. Pôvodne im hrozilo, že si maturitu zopakujú až o rok, napokon si ju opravovali v prvý septembrový týždeň tak, aby sa mohli ešte tento rok dostať na vysoké školy. Aj opravné skúšky však urobila len približne štvrtina z tých, čo ich robili.

Výčiny zimy

Marcová kalamita skomplikovala život na celom Slovensku. Svoje si vytrpeli najmä šoféri, ktorí strávili množstvo času čakaním v kolónach.

Slovenskí vinári triumfovali v Paríži

V marci sa v Paríži podaril slovenským vinárom husársky kúsok. Na prestížnej medzinárodnej vinárskej súťaži Vinalies Internationales Paris sa stali najúspešnejšou krajinou. V prepočte na množstvo ocenených vín predstihli aj domáce Francúzsko. Medailové podielové skóre SR – Francúzsko bolo 42,7:28,6. Zažiaril Vladimír Mrva s najvyššie oceneným slovenským vínom Chardonnay 2011 Winemaker 's cut.

zväčšiť Vladimír Mrva Foto: Ivan Majerský, Pravda
Vladimír Mrva Vladimír Mrva

Chávez dobojoval

Venezuelský prezident Hugo Chávez po ďalšej zo série operácií podľahol v dlhom boji s rakovinou. Päťdesiatosemročný kontroverzný ľavicový politik stál na čele krajiny 14 rokov.

Návrat Davida Bowieho

David Bowie je jedným z najzaujímavejších protagonistov pop-music už viac ako štyri dekády. Jeho návrat na scénu v marci bol z toho dôvodu naozaj veľkolepý. Nový album Next Day vydal Bowie po desaťročnej prestávke. Špekulácie o koncertnom turné však nepotvrdil.

zväčšiť David Bowie Foto: Profimedia.sk
David Bowie David Bowie

Českú inscenáciu roka vytvorili Slováci

Českou divadelnou inscenáciou roka sa stalo predstavenie Dejvického divadla Ucpanej systém. Poviedky Irvina Welsha z knihy Acid House pre divadlo adaptoval slovenský dramaturg Daniel Majling a hru, ktorá získala Cenu Alfréda Radoka, režíroval takisto slovenský režisér Michal Vajdička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Bowie #ZOH 2022 #Krakov #ročenka 2013 #slovenskí vinári #Hugo Chávez #Česká inscenácia roka #maturitné skúšky