Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na univerziáde bude Talianka tancovať ako Slovenka. A na olympiáde?

Dvadsaťročná milánska krasokorčuliarka Federica Testová, už vyše dva roky partnerka o tri roky staršieho bratislavského tanečníka Lukáša Csölleya, dostala začiatkom týždňa slovenské občianstvo. Premiéru s naším pasom zažije zhodou okolností v rodnej krajine - na svetovej zimnej univerziáde v severotalianskom Trente (11. - 15. decembra). V krasokorčuliarskych súťažiach bude okrem tanečníkov reprezentovať Slovensko aj Alexandra Kunová.

23.11.2013 11:04
Federica Testová a Lukáš Csölley Foto:
Federica Testová a Lukáš Csölley
debata

Najlepší slovenský pár debutoval 27. miestom na lanských majstrovstvách sveta, tohto roku skončil na ME sedemnásty a na MS dvadsiaty šiesty. Na krasokorčuliarskych šampionátoch nie je podmienkou občianstvo jednej krajiny – na rozdiel od svetových všešportových akcií, ako sú olympiády a univerziády.

Prví na čakačke do Soči

Túžbou Testovej a Csölleya je štart na zimných olympijskách hrách v Soči. Podľa kritérií Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) sú prví náhradníci. Čakajú, že niektorý z párov pred nimi nesplní formálne alebo výkonnostné požiadavky národných olympijských výborov. "Budeme spolu s nimi v napätí asi až do 11. januára, termínu podania menovitých prihlášok,“ konštatuje predsedníčka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Felicitas Babušíková.

Problém občianstva sužuje aj niektoré ďalšie z kvalifikovaných tanečných párov. Dokonca aj oba nemecké z európskej desiatky. Talian Stefano Caruso, partner Tanji Kolbeovej, si už vydýchol – nemecké občianstvo dostal pred dvoma mesiacmi. Aj Ruske Nelli Zhiganshinovej, ktorá s Alexandrom Gazsim skončila naposledy na ME šiesta a na MS desiata, svitá na lepšie časy. Ich slovenský, v Oberstdorfe pôsobiaci tréner Martin Skotnický začiatkom novembra médiám oznámil, že Nelli dostala z Moskvy oficiálny súhlas na rozviazanie zväzku s Ruskou federáciou, čo je základný predpoklad na udelenie nemeckého občianstva.

Najväčšie martýrium zažíva Litovčan Deividas Stagniunas, ktorý od pätnástich rokov žije v USA. Na olympiádu sa kvalifikoval už pred štyrmi rokmi vďaka tomu, že s Američankou Katherinou Copelyovou na svetových šampionátoch 2008 aj 2009 obsadili 14. miesto. Vo Vancouvri 2010 však neštartovali, lebo partnerka nedostala litovské občianstvo.

Hrozí, že rovnako dopadne aj Stagniunasov pokus o Soči 2014 s Newyorčankou Isabellou Tobiasovou. Hoci skončili pätnásti na tohtoročných MS, aj jej žiadosť litovská prezidentka Dalia Grybanskaiteová zamietla. „Občianstvo nie je dar ani vládne ocenenie,“ vyhlásila šéfka právneho odboru prezidentskej kancelárie. Litovská ústava umožňuje dvojité občianstvo iba v prípade sobáša, u rodákov, ktorí opustili krajinu pred získaním nezávislosti v roku 1990 a individuálne ešte za veľké zásluhy o krajinu a integritu spoločnosti. Tobiasová sa však ešte nevzdala, údajne podala novú žiadosť…

Simančíková verzus Rajičová

Csölleyova talianska partnerka má slovenské občianstvo už isté, posledné formality potrebné na prevzatie pasu si Federica osobne vybaví v Bratislave budúci týždeň. S Lukášom trénujú v Miláne pod vedením chýrneho talianskeho kouča Roberta Pelizzolu – ten ho viedol už v období, keď ešte tancoval s Češkou Nikolou Višňovou, s ktorou na juniorských MS 2011 obsadili skvelé piate mieste.

Slovensko má stopercente istú miestenku do olympijského Soči len v ženskej kategórii, ktorú na marcovom svetovom šampionáte sedemnástym miestom získala Monika Simančíková. Kto ju napokon dostane, sa však vyvŕbi až pred Vianocami.

Na októbrovom Nepelovom memoriáli skončila päť miest pred Simančíkovou jej 18-ročná rovesníčka, v New Yorku žijúca Nicole Rajičová. „O nominácii na januárové majstrovstvá Európy a februárové olympijské hry rozhodnú troje preteky,“ vraví šéfka zväzu Babušíková. "Prvé v rakúskom Grazi budú už tento víkend, ďalšie začiatkom decembra v nemeckom Oberstdorfe a definitíva padne v posledný predvianočný víkend na majstrovstvách štyroch krajín v Bratislave. Lepšia z dvojice pocestuje do Budapešti i do Soči a druhá dostane šancu reprezentovať na marcových majstrovstvách sveta v japonskom Saitame.“

debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie