Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maska sa vracia. Soči nie je dôvod, tvrdí

Mohol sa naplno venovať dvom synom, maľovať alebo si užívať rýchlu jazdu vo svojom dragsteri (špeciálne upravený automobil). Ale namiesto toho opäť zatúžil dívať sa na svet z výšky skokanských mostíkov.

22.11.2013 12:00
Janne Ahonen Foto:
Janne Ahonen.
debata

Život bez športu je skrátka nuda, povedal si opäť Fín Janne Ahonen.

Tridsaťšesťročný veterán sa vracia druhýkrát. Lúčil sa už na jar roku 2008. „A teraz zmiznem ako čúranie v snehu,“ komentoval svoj odchod. Vydržal však iba rok. Lákala ho olympiáda vo Vancouvri. Ahonen patrí k najúspešnejším skokanom histórie – má päť zlatých z majstrovstiev sveta, dvakrát sa stal celkovým víťazom Svetového pohára a päťkrát triumfoval na prestížnom Turné štyroch mostíkov.

Lenže pod piatimi kruhmi získal iba dve strieborné medaily – aj to v súťaži družstiev. Vancouver na tom nič nezmenil. Ahonen len paberkoval a v marci 2011 to zabalil. „Prežíval som ťažké obdobie. Mal som problémy s kolenami, firma Atomic prestala vyrábať skokanské lyže a musel som zmeniť značku. Stratil som motiváciu,“ vysvetľoval v rozhovore pre nemecký Bild.

Myšlienka na comeback v ňom nedozrela v saune – ako by sa to u Fína predpokladalo – ale v garáži. „Nemyslím si, že môj život bol prázdny. Užíval som si chvíle s rodinou, bez tlaku a cestovania. Raz som však sledoval v televízii skokanské preteky a vravel som si – také počasie by bolo pre mňa ideálne. Potom som v garáži hľadel na lyže a bolo mi jasné, že to ešte skúsim.“

Olympiáda v Soči vraj nebola hlavným dôvodom návratu. „Skákal by som aj tak. Turné a olympiáda sú vrcholy sezóny, rád by som na nich uspel,“ dodal Ahonen. Čo ak to znovu nevyjde? „Viem, že idem do rizika. Dokonca ani doma vo Fínsku mi príliš neveria. Ale také situácie mám rád. Posilňujú ma,“ povedal Fín.

V jeho šľapajách idú aj obaja synovia. S jedenásťročným Miccom občas spolu trénujú. „Na mostíku v Lahti. Nie detskom, ale veľkom.“

Nemáte o neho strach?, spýtal sa redaktor Bildu. „Keď sa spúšťal prvýkrát, bol som trochu nervózny. Ale teraz už viem, že prežije,“ odvetil s úsmevom borec, ktorý na pretekoch takmer neprejavuje emócie. Aj preto mu prischla prezývka Maska.

Nový ročník Svetového pohára v skokoch na lyžiach sa začne tento víkend v nemeckom Klingenthale. Sneh bude zrejme iba na mostíku a v doskočisku. Jediným Slovákom v štartovnom poli je Tomáš Zmoray. „V lete som spolu so súťažami absolvoval až 600 skokov, je to oveľa viac ako v minulosti. Verím, že som dobre pripravený,“ uviedol pre agentúru SITA 24-ročný Zmoray, ktorého vedie český kouč Pavel Mikeska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Janne Ahonen