Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biatlonisti mieria na olympijskú medailu zo Soči

Medailu nesľubujú, no robia všetko pre to, aby ju na zimnej olympiáde v Soči získali.

22.10.2013 22:27
kazár, kuzminová, hurajt Foto: ,
Slovenské medailové nádeje. Sprava: Matej Kazár, Pavol Hurajt a Anastasia Kuzminová.
debata

Biatlon, najúspešnejší slovenský zimný šport, má ambíciu potvrdiť túto pozíciu na vrcholnom podujatí tejto sezóny. Zdôraznil to prezident Ján Hyža, parafrázujúc vyjadrenia dvoch najlepších slovenských reprezentantiek Anastasie Kuzminovej a Janky Gerekovej.

„Obe chcú zo Soči medailu, a ja verím, že sa im to podarí. Dobrý výsledok môžu dosiahnuť aj štafety, či už mužská, ženská alebo miešaná,“ uviedol Hyža na utorňajšom stretnutí s médiami. Pripomenul, že slovenský biatlon urobil v posledných dvoch rokoch maximum pre úspech v olympijskej sezóne. Angažoval zahraničných trénerov, zlepšil materiálne podmienky, zabezpečil aj špecialistu na výživu. Mesiac pred začiatkom Svetového pohára vo švédskom Östersunde reprezentanti finišujú s prípravami na novú sezónu.

„Som veľmi spokojný. Zodpovedám za mladé športovkyne v reprezentácii, krivka ich výkonnosti stúpa,“ uviedol tréner Josef Obererlacher. Vedie kvarteto Terézia Poliaková, Martina Chrapánová, Natália Prekopová a Paulína Fialková. Anastasia Kuzminová sa pripravuje pod vedením manžela Daniela Kuzmina a streleckého trénera Juraja Sanitru, Janka Gereková trénuje s Milanom Gašperčíkom.

Kuzminovú čaká v Soči obhajoba zlata aj striebra, ale zatiaľ si to veľmi nechce pripúšťať. „Celé leto som pracovala na tom, aby som splnila veľké očakávania. Svoje aj verejnosti. Medaila sa nedá sľúbiť. Skôr by som bola rada, keby sa zrodila ako príjemné prekvapenie. Tak ako vo Vancouvri,“ priznala 29-ročná rodáčka z ruskej Ťumene.

Muži tvoria v príprave jednotné družstvo.

„V lete sme tvrdo pracovali, nemali sme vážnejšie choroby ani zranenia. Medzi mužmi 40 – 50 biatlonistov bojuje o prvú desiatku. Chceme byť tiež pri tom,“ vravel tréner Manfred Geyer. „Bude to moja posledná sezóna, už som sa rozhodol. Chcem však ešte niečo dokázať. Nebudem hovoriť o medaile, ale chcem skončiť s hlavou hore,“ podotkol 35-ročný Pavol Hurajt, bronzový medailista z Vancouvru v pretekoch s hromadným štartom.

Biatlonisti majú desať istých olympijských miesteniek do Soči. Ktorí reprezentanti pocestujú, ukážu najmä úvodné tri kolá Svetového pohára. Budú mať nominačný charakter.

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #slováci #začiatok sezóny #Soči 2014