Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S lyžiarskou asociáciou sa okrem Zuzulovcov už sporia aj ďalší

Čo majú spoločné Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Adam a Andreas Žampovci? Všetci patria k slovenskej zjazdárskej špičke a nikto z nich zatiaľ nepodpísal reprezentačnú zmluvu na novú sezónu, hoci prvé preteky Svetového pohára odštartujú v Söldene už o dva týždne.

04.10.2013 19:57
Adam Žampa, Petra Vlhová, Andreas Žampa Foto: ,
Trojica lyžiarov, ktorá zatiaľ nemá podpísanú reprezentačnú zmluvu - (sprava) Adam Žampa, Petra Vlhová a Andreas Žampa.
debata (5)

Vedenie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) sa opäť naťahuje s vlastnou pretekárskou elitou. Kým v minulých rokoch sa s funkcionármi sporil iba otec a tréner najlepšej slovenskej slalomárky Timotej Zuzula, teraz sa pridali na jeho stranu aj rodičia ďalších úspešných alebo talentovaných lyžiarov. Ani oni nesúhlasia s niektorými pasážami v návrhu zmluvy o športovej reprezentácii.

„Nebudeme využívať kombinézy, ktoré zabezpečila SLA, keďže už predtým sme podpísali kontrakt s iným výrobcom. Nie sme tiež ochotní podstúpiť SLA stopercentné autorské práva na používanie mena či podobizne pretekára. Veď asociácia sa finančne podieľa na Adamovej príprave a fungovaní dvoma percentami. Na aktuálnu sezónu nám ponúkajú dvetisíc eur,“ tvrdil otec Žampovcov Tomáš.

Slovenskú lyžiarsku asociáciu zastupoval na stretnutí s novinármi šéf úseku alpských disciplín Marino Mersich (predsedníčka SLA Jana Gantnerová je na zasadnutí FIS v Zürichu). Taliansky podnikateľ argumentoval, že návrh reprezentačnej zmluvy je v súlade s pravidlami Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Rodičia lyžiarov sa v spore obrátili na právnikov. „Tí vám potvrdia, že takáto zmluva je jednostranná. Navrhli, aby sa z nej vyčlenil marketing a prideľovanie štátnych prostriedkov,“ uviedol Timotej Zuzula.

Mersich, ktorý bol v minulosti na čele marketingovej komisie SLA, tvrdí, že peniaze sa pre lyžiarov zháňajú ťažko. Pretekári dostávajú štátne prostriedky z ministerstva školstva, ale tie ani zďaleka nedokážu pokryť finančne náročnú prípravu či účasť na podujatiach. Náklady preto z veľkej časti naďalej hradia najmä rodičia, ktorí sa preto na vlastnú päsť obracajú na potenciálnych sponzorov.

„Predseda (Mersich) sa sťažuje, že nemôže predávať najlepších pretekárov, ale asociácia si predsa za to môže sama. Keď im vytvorí maximálne podmienky a zaplatí prípravu na celú sezónu, nebudem musieť nikoho pre peniaze naháňať,“ dodal Tomáš Žampa.

Pretekári sa ocitili v pozícii rukojemníkov vzniknutej situácie. Bez reprezentačnej zmluvy nemôžu súťažiť. „Rád by som sa sústredil iba na lyžovanie. Keď budem mať pokoj a pohodu, určite dosiahnem lepšie výsledky ako keď mi bude niekto hádzať polená pod nohy,“ vravel Adam Žampa, ktorý sa v minulej sezóne blysol 9. miestom v pretekoch Svetového pohára v Söldene.

Možnosť, že by v úvode sezóny trojica špičkových slovenských lyžiarov chýbala na svahoch, si zatiaľ nikto nepripúšťa. Pretekári, ich rodičia ani funkcionár. „Za seba môžem povedať, že vás nebudem obmedzovať a určite nastúpite na štart,“ reagoval Mersich.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Adam Žampa #Andreas Žampa