Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari odmietli kandidatúru na ZOH 2022, hry sú pre nich drahé

Obyvatelia švajčiarskeho kantónu Graubünden vyjadrili v referende nesúhlas s kandidatúrou St. Moritzu a Davosu na organizovanie ZOH v roku 2022.

04.03.2013 11:15
OH Londýn, diváci Foto:
Ilustračné foto: olympijské kruhy.
debata (29)

O tieto hry by sa chcel uchádzať aj poľský Krakov v spolupráci so Slovenskom.

Plebiscit sa skončil tesným výsledkom, proti vynaloženiu miliónov švajčiarskych frankov na pokrytie kandidatúry bolo 52,66 % obyvateľov. St. Moritz chcelo po rokoch 1928 a 1948 usporiadať tretie ZOH v histórii, Davos zatiaľ podujatie nikdy nehostil. „Neúspešné referendum zastavilo projekt olympijskej kandidatúry Graubünden 2022. Končí sa rozsiahly priekopnícky projekt pre cestovný ruch, podnikanie a šport v tomto regióne. Výsledok je pre nás veľkým sklamaním. Rozhovory o projekte boli veľmi intenzívne na všetkých úrovniach,“ uviedol v stanovisku na svojom webe Švajčiarsky olympijský výbor.

Samotné mestá Davos a St. Moritz kandidatúru podporili, z ich obyvateľov povedalo svoje „áno“ 56,2, resp. 61 %. Vo Švajčiarsku nie je odmietnutie kandidatúry ZOH ničím novým, v Berne nepodporili obyvatelia snahy o ZOH 2010.

V Graubündene sa očakával veľmi tesný výsledok plebiscitu, čo sa potvrdilo. Pred jeho začiatkom sa diskutovalo najmä o financovaní a vplyve na životné prostredie. Ak by Švajčiarsko získalo právo usporiadať zimné olympijské hry v roku 2022, ich rozpočet by bol približne 2,8 miliardy frankov (2,9 miliardy dolárov) a ďalšie vedľajšie náklady by mohli dosiahnuť sumu 1,5 miliardy frankov. Podporovatelia kandidatúry hovorili, že celkové investície vo výške 4,3 miliardy frankov by sa vrátili vo forme zvýšeného záujmu o cestovný ruch. Z kandidatúry mala ťažiť celá krajina. Oponenti hovorili o vplyve výstavby nových budov, štadiónov, lanoviek a ďalšej infraštruktúry na alpské prostredie.

O usporiadanie ZOH 2022 sa chcú spoločne uchádzať aj Poľsko a Slovensko, navrhovaným hlavným centrom je Krakov. Ďalšími kandidátmi by mali byť nórske Oslo, španielska Barcelona a nemecký Mníchov. MOV vyberie usporiadateľa ZOH 2022 na svojom zasadnutí v auguste 2015 v Kuala Lumpure.

29 debata chyba