Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biatlon si opäť užívam. S radosťou v duši

Tri štarty v nórskom Holmenkollene, tri umiestnenia na stupňoch víťazov. "Taký úspešný víkend som v pretekoch Svetového pohára zažila prvý raz," vravela uvoľnene včera popoludní Anastasia Kuzminová.

04.03.2013 09:00
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová prichádza do cieľa pretekov s hromadným štartom.
debata

Slovenská biatlonová jednotka skončila v piatok v šprinte a v sobotu v stíhacích pretekoch tretia, v nedeľňajších s hromadným štartom druhá! „Chcela som sa držať Tory Bergerovej, ale v poslednom stúpaní mi stuhli svaly,“ opísala záver nedeľňajších pretekov.

Z ktorých pretekov ste mali najlepší pocit?
Najväčšiu únavu som cítila v nedeľu, najlepší pocit som mala po piatkovom šprinte. Bol to môj deň pozitívneho zlomu. Biatlon som si opäť užívala, z umiestnenia som mala veľkú radosť. Ľahko som bežala a hoci som na strelnici dvakrát netrafila, stačilo to na tretie miesto. Akurát neviem, či som mala šťastie alebo to bola náhoda – ale aj ďalšie veľké súperky na strelnici zaváhali.

Nesúviselo to skôr s náročnými podmienkami a vetrom?
Určite aj s tým. Najlepšie podmienky na strelnici boli v piatok, najhoršie v sobotu. A v nedeľu sa vietor zasa menil, pri nástrele som si „cvakla“ na opačnú stranu. Menili sa aj podmienky na trati. Jarné slniečko povrch trochu zmäkčilo. V nedeľu bol podklad lepší ako v sobotu, o niečo tvrdší, lebo preteky sa začali na poludnie.

V nedeľu ste sa poslednej a čistej streľbe postojačky dostali na čelo pretekov, ale Nórka Tora Bergerová, suverénka tohto ročníka, vás predstihla. Kde ste prišli o víťazstvo?
Keď som zo strelnice vybiehala prvá, nevedela som, aký mám náskok pred Torou. Dostala som informáciu, že po dvoch trestných kolách vyzerá unavene. Makala som, ako sa len dalo, no o chvíľu ma dostihla. Takticky som sa chcela za ňu zavesiť, dosť dlho som sa jej držala. V stúpaniach šla s vyššou frekvenciou a vzdialila sa mi. V zjazdoch mi šli lyže lepšie, jej náskok som stiahla, ale v závere mi stuhli svaly. V dlhom zjazde pred cieľovou rovinkou už bola veľmi vpredu. Vydala som zo seba všetko, v cieli som si dovolila roznožku. Veľká úľava sa miesila ešte s väčšou únavou. Prevládala však veľká radosť v duši a spokojnosť.

Načasovali ste formu správne? Nemala prísť súčasná o tri týždne skôr na svetovom šampionáte v Novom Měste na Morave?
Aj na majstrovstvách sveta som mala podobnú formu ako teraz, bežecky som patrila k najlepším. Keby sa mi v šprinte nezasekla v puške nábojnička, zrejme by som tiež útočila na medailu. Nečakaný technický problém ma psychicky rozhodil, čo sa negatívne odzrkadlilo aj v ďalších štartoch.

Stihli ste si po majstrovstvách sveta oddýchnuť?
Stihla – a veľmi mi to pomohlo. Boli sme doma, venovala som sa synčekovi a rodine, trénovala som len ľahko. Pušku som na týždeň odložila do kúta. Vrátila sa mi pohoda, oddýchnutá som sa s chuťou pustila opäť do komplexného tréningu. Zrazu som zo streľby nemala nijaké obavy, na strelnicu som prichádzala uvoľnená. Holmenkollen sa stáva po Anterselve mojím druhým najobľúbenejším strediskom.

Predposledné a posledné kolo Svetového pohára hostia ruské mestá Soči a Chanty-Mansijsk. V Soči si otestujete olympijské trate. Nedávno ste vraveli, že sú veľmi náročné. V čom?
Zaregistrovali sme, že tak sa o nich vyjadrovali niektorí experti. Potvrdil mi to aj brat Anton. Profil je členitý – hore, dolu, hore, dolu. Telefonovali sme spolu, ruská reprezentácia je momentálne v Soči na sústredení. Do Ruska sa veľmi teším, na posledné kolo ma prídu do Chanty-Mansijska povzbudiť aj rodičia. Rada by som ich aj seba potešila ďalšími peknými výsledkami.

debata chyba