Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania navrhujú vziať Rusku olympiádu

Dvaja predstavitelia americkej Snemovne reprezentantov - demokrat Allyson Schwartz a republikán Bill Shuster vyzvali Medzinárodný olympijský výbor, aby odobral Rusku právo usporiadať zimné olympijské hry v roku 2014 v Soči. Hry sa uskutočnia na juhu Ruska pri Čiernom mori neďaleko separatistického Abcházska.

20.09.2008 12:52
olympijské hry v Soči, Sochi, olympiáda Foto:
Olympijské hry budú v roku 2014 v ruskom Soči.
debata

Rusko v auguste vtrhlo do Južného Osetska a Gruzínska s cieľom zabrániť pokusu gruzínskej armády opätovne nadobudnúť kontrolu nad odštiepeneckými regiónmi. Členovia Snemovne reprezentantov v symbolickej výzve „Nie olympiáde v Rusku“ tvrdia, že invázia do Gruzínska je neakceptovateľná a jej iniciátor nemôže hostiť olympijský sviatok. Pripomínajú, že Soči je len 32 km od zóny konfliktu, čo je podľa nich príliš blízko k olympijským športoviskám.

„MOV nemôže organizovať zimné olympijské hry v meste, ktoré je blízko pri zóne konfliktu. Nikto nevie, čo sa môže stať,“ píše sa vo výzve. Koncom augusta na bojkot ZOH 2014 vyzýval aj český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, začiatkom septembra označil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov všetky snahy o odňatie ZOH 2014 za stupídne.

debata chyba