Kto ešte nevyhral? F1 sa jazdí v Kanade

František Šteffek | 10.06.2012 12:00
Michael Schumacher Foto:
Michael Schumacher.
Vyhrá aj siedme preteky iný pretekár? Vôbec to nie je vylúčené.

Veď víťazstvo v nedeľňajšej Veľkej cene Kanady, siedmom podujatí MS automobilov F1 (štart o 20.00 SELČ), môže pokojne vybojovať Michael Schumacher, Lewis Hamilton či Kimi Räikkönen.

Už i tak dramatickú zápletku úvodu ročníka môže ešte viac zamotať nemecký veterán. Schumacher síce v tejto sezóne získal chudobné dva body a od svojho návratu do F1 v roku 2010 ešte ani raz nedosiahol na pódiové priečky, ale pred dvoma týždňami vyhral v Monaku kvalifikáciu a naznačil, že s ním stále treba rátať. Navyše, ako jediný dosiahol na okruhu Gillesa Villeneuva rekordných sedem triumfov. „Okruh v Montreale mi sedí a viem, že bude sedieť aj môjmu autu. Práve na takejto trati dokáže podávať oveľa lepšie výkony,“ vyhlásil pre autosport.com jazdec tímu Mercedes.

Zaostať nechce ani Hamilton. Britský pilot McLarenu síce trikrát v tomto roku vyhral kvalifikáciu, ale maximálne z nich vyťažil len tretie miesta. „Ak nechcem hrať v boji o titul len druhé husle, mal by som vyhrať,“ povedal Hamilton, ktorý v Kanade triumfoval už v rokov 2007 a 2010. ,,Táto sezóna je výnimočná a hoci sa mi v nej veľmi nedarí, som si istý, že urobím všetko pre víťazstvo. A to čo nevidieť príde," dodal.

Naopak, na prvú výhru v Montreale stále čaká tím Red Bull. Vlani o ňu Sebastiana Vettela pripravil v poslednem kole mimoriadne dlhých pretekoch (pre prudký dážď sa natiahli na viac ako štyri hodiny) Button z Mclarenu. „Minulý rok sme prišli o triumf v samom závere, tentoraz to chceme napraviť,“ prezradil šéf rakúskej stajne Christian Horner.

Poradie MS – jazdci: 1. Alonso (Šp./Ferrari) 76 b., 2. Vettel (Nem./Red Bull) 73, 3. Webber (Aus./Red Bull) 73, 4. Hamilton (V. Brit./McLaren) 63, 5. Rosberg (Nem./Mercedes) 59, 6. Räikkönen (Fín./Renault 59). Pohár konštruktérov: 1. Red Bull 146, 2. McLaren 108, 3. Ferrari 86, 4. Lotus 86, 5. Mercedes 61