Slovenské basketbalistky si zahrajú v Japonsku

SITA | 12.04.2012 10:03
basketbal ženy SR Lawlessová Foto:
Slovenská reprezentantka Marie Erin Lawlessová (vľavo) sa snaží presadiť pri Ukrajinke Olene Žeržerunovovej.
Slovenská ženská basketbalová reprezentácia sa v máji predstaví na turnaji v Japonsku, ktorý bude súčasťou prípravy na kvalifikačné zápasy o postup na ME.

V rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Šport to uviedol manažér ženského výberu SR Ivan Benninghaus, ktorého si medzi spolupracovníkov vybral nový tréner Ivan Vojtko. „Dostali sme pozvánku, ktorá sa takpovediac nedá odmietnuť, keďže Japonci nám zaplatia cestu aj pobyt,“ povedal pre Šport Benninghaus, ktorý pri ženskej reprezentácii pracoval aj v minulosti.

Basketbalistky Slovenska sa v kvalifikácii na majstrovstvá Európy 2013 vo Francúzsku (15. – 30. júna 2013) ocitli v základnej C-skupine s Litvou, Holandskom, Belgickom a Slovinskom. Kvalifikačné boje sa uskutočnia od 13. júna do 14. júla 2012. Z každej z piatich päťčlenných skupín postúpia na záverečný turnaj po dve najúspešnejšie krajiny.

Slovenky sa na dôležitú kvalifikáciu budú pripravovať v máji. „Platí, že prvý zraz by mal byť od 7. do 13. mája v Ružomberku. Od 26. do 29. mája na nás čakajú dva zápasy proti Ukrajine v Odese. Záverečná príprava až do prvého kvalifikačného stretnutia by mala byť v prvých júnových dňoch v Košiciach,“ pokračoval Benninghaus a prezradil aj mená hráčok, ktoré realizačný tím oslovil v súvislosti s blížiacou sa prípravou na kvalifikáciu.

Na zozname figuruje dvadsať mien. Z kádra z ME 2011 vypadla pre materské povinnosti iba Luisa Michulková. „K jedenástke z minuloročného európskeho šampionátu sme vybrali Jalčovú, Minčíkovú, Sujovú, Andreu Oravcovú, Fabianovú, Černíkovú, Šimovú, Podešvovú aj Žirkovú. Tá síce vlani ohlásila rozlúčku s reprezentáciou, ale minulý týždeň v Košiciach nepovedala trénerovi jednoznačné nie,“ dodal Benninghaus.